Da li ribe spavaju?

od Živeti sa prirodom 2,685 views0

Ukoliko vas ovo pitanje zbunjuje, morate da znate da je i ribama, kao i ljudima, potreban zdrav san. Veliki broj ljudi misli da ribe ne spavaju zato što nemaju kapke, a oči su im vlažne. Većina životinjskog sveta spava, a ni ribe nisu drugačije. Naravno, ribe spavaju kako bi očuvale svoj odbrambeni sistem i energiju.

Foto: Riba papagaj kada spava ispušta i oblaže svoje telo nečim nalik sluzi ili buđi (tako reći oblači pidžamu) i tako skriva svoj miris tela dok miruje i odmara (spava).

Svaka riba ima drugačiji način spavanja. Neke ribe spavaju u toku dana, a druge preko noći. Kod njih nema REM faze (Rapid Eye Movement) koja se obično viđa kod ljudi. One redukuju svoje stanje svesnosti za vreme spavanja, ali nikada nisu potpuno nesvesne.

Većina riba spava tako da to izgleda kao da su napola budne, a napola uspavane. Kada se ribe umore, često odlaze u ćošak i tamo spavaju. Izaberu ugao u kome će i kasnije praktikovati spavanje. Postoje neke ajkule koje spavaju u pokretu. Možda neće spavati dugo sati, ali ipak spavaju kako bi povratile snagu. Ribe obično spavaju kad im je to potrebno. Vreme njihovog spavanja zavisi od toga da li su u pitanju noćne ili dnevne vrste.

Ribe mogu da vide i dok spavaju, tako da su spremne za bilo koji potencijalni rizik. Kada primetite da se riba ne kreće ili da je na jednom mestu sve vreme, znači da spava. Obično spavaju normalno ukoliko su uslovi omogućeni. Ribe su u određenom pokretu i za vreme spavanja, kako bi kiseonik mogao kroz škrge da dođe do njihovog krvotoka.

Izvor: zivetisaprirodom.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>