Naslovna Vesti Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata

Evo šta ljudskom zdravlju radi pomeranje sata

2,791 views
0
PODELI

Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat vremena duže. Ali, ponovno pomeranje kazaljki i letnje računanje, koje ove godine počinje 26. marta, stres je za naš organizam pa mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.

Prema nekim istraživanjima tih sat vremena koliko kraće spavamo zaslužno je za osećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj saobraćajnih nesreća jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime, telo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vreme itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.


Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe u Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 odsto u danima nakon pomeranja sata na letnje računanje vremena, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inostrani stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebalo bi tih dana posebno da pripaze šta piju i jedu i smanje telesnu aktivnost, odnosno izbegavaju napore.

Sve više zemalja napušta sezonsko računanje vremena, i trajno prelaze na “letnje” – kada spavamo sat kraće, ali nam je dan duži. Poslednja u nizu zemalja, ovu odluku je donela Turska. Srbija još uvek ne razmatra ovu opciju, ali mišljenja su podeljena – jedni smatraju da je dobar potez da se vreme u budućnosti neprestano računa po letnjem režimu, i da se sat više nikada ne pomera, dok su drugi mišljenja da je pomeranje sata u skladu sa potrebama života i dužinom dana. Pre tri godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promena sata dva puta u godini štetno utiče na bioritam ljudi, ali i krava.

Evo načina na koji može da se umanji stres:

Izvor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here