Naslovna Vesti Živeti s prirodom

Živeti s prirodom

2,141 views
0
PODELI

Kada je sa mesta direktora javnog preduzeća otišao u penziju, Mile Jovanović i njegova supruga odlučili su da život nastave na salašu, bez struje i vode.

Mirjana i Mile Jovanović iz Rume žive na salašu kraj Hrtkovaca, bez struje i vode, već dvadeset godina.

Kada se penzionisao, 1996. godine, Mile Jovanović je odlučio da život nastavi na salašu površine 25 hektara, među drvećem i životinjama.

Mile Jovanović, koji je do penzije radio kao direktor javnog preduzeća,  kaže da ništa nije teško, ukoliko se to zaista želi:

“Lepše je ovako, da nije lepše ne bih ni bio ovde. Zimi je nezgodno, mora se nahraniti stoka, ali ne brineš za grejanje – spremiš drva, naložiš koliko ti treba.”

Salaš je 1902. godine podigao Vulpe Emili, deda Mirjane Jovanović, Miletove supruge. Vodovoda nema, struju obezbeđuju iz agregata i akumulatora, i ne žale se. Mirjana kaže da joj nije teško da svakog dana mesi hleb:

“Čovek se na sve navikne i privikne, prilagodi se situaciji. Meni je salaš pomogao da produžim život. Zato što je tu mir, čovek se ne nervira, nema komplikacija, nema komšija,samo priroda i životinje.”

Mir, tišina i beg od svakodnevnice želja je mnogih od nas, međutim retki su oni koji bi internet i zvuk mobilnog telefona zamenili šumom vetra i cvrkutom ptica.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here