Šta uraditi kad naiđete na mladunce ovih divljih životinja?

od Živeti sa prirodom 6,743 views0

Proleće je vreme prinova u životinjskom carstvu, pa postoji mogućnost da u svakodnevnoj šetnji naiđete na mladunce divljih životinja (lane, malog divljeg zeca ili ptiće). Bitno je znati da ako naiđete na osamljeno lane,  to ne znači da je napušteno.

Veoma često će srna otići da traži hranu tokom dana, a uveče će se vratiti ukoliko nema nikog u blizini. I lanad i male zečeve, majke ostavljaju sakrivene i same se udalje prilikom približavanja opasnosti (ljudi, psi), odvlačeći pažnju potencijalnih neprijatelja i tako prikrivaju mesto gde su njihovi mladunci sakriveni. Dok su još mali, mladunci ne mogu bežati dovoljno brzo, i njihova jedina odbrana je mimikrija (sakrivanje-stapanje bojom sa okolinom). Najvažnija stvar u vezi lanadi je da ih ne dirate! Samo jedan dodir odbiće majku srnu od njih, jer svojim osetljivim njuhom nanjušiće ljudski miris na svom mladunčetu – i odbiće ga, tj. ostaviti.

Isto važi i za male divlje zečeve. Zečići nemaju miris i predatori prošetaju pored njih, a da ih ni ne primete! Iako su u gnezdu nasred livade sami, te tako deluju nezaštićeno, zečevi nisu ostali bez majke.  Potpuno je normalno da se odrasla divlja životinja skriva kako ne bi predatora, pa tako i čoveka, navukla na mladunčad. Ona ih promatra iz daljine, a neretko i napusti na nekoliko sati. Vraća im se tek u sumrak ili noću, najviše 2 puta dnevno, da ih nahrani na svega par minuta i nakon toga se ponovno udalji. Zato ju nikad nećete videti u blizini.

U proleće i leto često viđamo mlade ptice kako sede na tlu ili skakuću uokolo bez roditelja u blizini. Takva je pojava sasvim normalna i ne bismo se trebali brinuti. Mladunci se ponašaju onako kako je to priroda i zamislila te namerno napuštaju gnezdo pre nego su sposobni leteti. Pošto ptice ne osećaju ljudski miris poput sisara, možete napraviti malu platformu umesto gnezda, i staviti ptića ili više njih na drvo, da ih zaštitite od pasa, mačaka i ljudi.

Mladunci ptica i divljih zečeva retko prežive u zarobljeništvu (zbog neadekvatne ishrane i infekcija koje su posledica neadekvatne hrane i kontakta sa ljudima), a srne (naročito srndaći) imaju uništen ostatak života ili završe kao domaće životinje (zaklani i pojedeni…). Iz pobrojanih razloga, najbolje je ne dirati mladunce ovih životinja.