Mali raj, ime mu je Trešnja

od Živeti sa prirodom 32,294 views0

Možda niste znali, ali u neposrednoj blizini Beograda se nalazi više od deset jezera, prirodnih ili veštačkih. Ipak, izuzev Ade Ciganlije, malo njih je pristupačno, i do današnjih dana ostaju nepoznanica većini Beograđana. Savsko jezero, Ada Safari, Pariguz, Duboki potok su samo neka od njih. Svojom lepotom i celokupnim ambijentom se posebno ističe podavalsko jezero Trešnja.

Nekada i sad jezero Trešnja

Nekada poznato i voljeno izletište, Trešnja je doživela svoje trenutke slave u čuvenom ostvarenju domaće kinematografije, popularnim Maratoncima. Antologijska scena u kojoj Bora Todorović snima Seku Sabljić kao kupačicu je snimljena upravo na ovom mestu. Jezero Trešnja i istoimena listopadno-četinarska šuma se nalaze na oko 30 kilometara od centra Beograda, idući avalskim putem odnosno starim putem za Kragujevac. Skretanjem za Malu Ivanču dolazi se do Jezerske ulice, šumskog puta kojim se stiže pravo na jezero.

SONY DSC

Trešnja je veštačko jezero nastalo izgradnjom brane na šumskom potoku, dugo oko 150 a široko do 30 metara. Tokom 80-ih godina, kada je i nastalo, obale su uređene i u letnjim mesecima je to bilo popularno kupalište. Danas, 30 godina kasnije, i uz izostanak bilo kakvog ulaganja, stvari nisu tako krasne. Međutim, iako neuređeno, lepota same prirode oduzima dah, tako da i sada ono ima svoje stalne posetioce – kupače, izletnike, roštiljdžije, bicikliste i ostale zaljubljenike u skoro pa netaknutu prirodu.

Da se nekad ozbiljno računalo na ovu lokaciju za izletnički i boravišni turizam svedoči i ruševina motela koji je poslovao do kraja 90-ih godina kada je zatvoren. Nešto kasnije zgrada je uništena u požaru i više nikada nije obnovljena. Kako u neposrednoj blizini ne postoje prodavnice niti bilo koja vrsta uslužnog objekta, a do dva poznata izvora vode ne postoji obeležena staza, posetioci moraju poneti sa sobom sve što im je potrebno.

Ova oaza mira može pružiti utočište i ribolovcima. Zaljubljenici u jezero već duže vreme ga poribljavaju, tako da u jezeru ima deverike, babuške, šarana i bele ribe. U neposrednoj blizini se nalazi i ograđeno lovište „Trešnja“.

Budućnost jezera Trešnja

Već decenijama unazad postoje ambiciozni planovi za uređenje ovog prostora – izmuljavanje jezera, sportski tereni, uređenje plaže sa ležaljkama i suncobranima i još mnogo štošta. Do današnjih dana nije poznato ni kada će ti radovi početi a posebno se ne zna kada bi se završili. Ipak, to ne bi trebalo previše da razočarava – i ovako kako je ima mnogo svojih draži. Za početak, kako bi se izlečila hronična boljka domaćih izletišta i zatrpavanje jezera smećem, bilo bi korisno bar da se postave kante za smeće. To i nije tako velika investicija…

Preporuka pravim zaljubljenicima u prirodu je da pohitaju i posete ovo izletište pre svih tih (eventualnih) radova. Vikend uz cvrkut ptica, kreket žaba i pesmu šume provereno leči sve rane posle naporne radne nedelje. Ponesite ležaljku, dobru knjigu, omiljeno piće i uživajte…

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>