Naslovna Vesti Upozorenje pred 1. maj: Pazite gde palite vatru

Upozorenje pred 1. maj: Pazite gde palite vatru

1,390 views
0
PODELI

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih radova i na predstojećim izletima u okviru prvomajskih praznika. Prvi maj nije jedini dan u godini kada nam priroda pruža ambijent za uživanje i odmor, ali prizor koji zateknemo već sutradan pokazuje ljudsku surovost prema njoj.

Pored bacanja otpadaka u prirodi, veliku opasnost za sve nas predstavljaju šumski požari. Statistički pokazatelji kažu da je razlog izbijanja požara u više od 95 % slučajeva ljudski faktor. Zbog toga izletnicima skrećemo pažnju da ne pale vatru na otvorenom prostoru, ukoliko mesto nije za to predviđeno, vidno obeleženo i obezbeđeno. Ako do požara ipak dođe, odmah treba reagovati upućivanjem poziva vatrogasnoj službi i uključiti se u akciju gašenja požara.

Godišnje se nanose neprocenjive štete šumskom fondu pa je tako u proteklih deset godina u AP Vojvodini u požarima stradalo preko 1.000 hektara šuma i obraslog šumskog zemljišta.

Svi treba da imamo moralnu obavezu kada je u pitanju čuvanje prirode, zato još jednom skrećemo pažnju građanima da gase vatru i žar ispod roštilja i da ne ostavljaju otpad za sobom.

 Izvor

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here