“NARCISU U POHODE” NA PLANINI STOLOVI

od Živeti sa prirodom 16,404 views0

Prema legendi, narcis je dobio ime po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran svojom lepotom da je stalno gledao u svoj odraz na vodi sve dok nije umro. Na tom mestu izrastao je cvet koji je nazvan po njemu – narcis. Cvetovi su zvezdasti, uglavnom svetložuti, a mogu da budu i beli, narandžasti, crveni i roze. Razlikuju se kako po obliku cveta i boji, tako i po veličini. Lišće je dugačko, usko i svetlozeleno. Cvetovi su zvezdasti, uglavnom svetložuti, a mogu da budu i beli, narandžasti, crveni i roze. Gotovo sve vrste otporne su na zimu. Jednom posađeni narcisi mogu ostati na istom mestu godinama. Cvetaju od februara do maja.

Foto

U prirodi postoji 25 vrsta divljih narcisa i nekoliko stotina uzgojenih sorti. Neke vrste su raširene u Portugalu, Španiji, na Pirinejima, u južnoj Francuskoj, severnoj Africi, gde rastu pod uticajem tople mediteranske klime, dok se druge, otporne na mrazeve, nalaze svugde u Evropi, gde na planinskim livadama stvaraju čitava cvetna polja. Tako i u Srbiji retki divlji narcisi se mogu videti na planini Stolovi.

Foto: Divlji narcisi na planini Stolovi

Stolovi su planina u centralnoj Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, omeđena sa zapadne strane rekom Ibar koja je odvaja od Čemerne planine i Troglava. Sa istoka joj je granica reka Ribnica, a sa južne Brezanska reka koja se uliva u Ibar i odvaja Stolove od Studene planine. Obronci Stolova na severu dosežu do manastira Žiče.
Iako je okružena mnogobrojnim rekama planina je skoro gola sa nešto malo bukovih i hrastovih šuma. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u Srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar nemanjićke Srbije.

Foto: Planina Stolovi

Na planini Stolovi kod Kraljeva se i ove godine organizuje događaj “NARCISU U POHODE”  i jedan je od najstarijih i najlepših događaja Srbije. Planinarsko smučarsko društvo “Gvozdac” poziva sve zainteresovane na REPUBLIČKU PLANINARSKU AKCIJU 12. majaHiljade ljubitelja cveća, planina i prirode prošle su stazama proteklih godina, noseći sa sobom utiske koji se rečima ne mogu opisati. Doživljaji, emocije, nova poznanstva, a sve u predivnom ambijentu planine koja svakog svog posetioca ispuni pozitivnom energijom koja ostaje dugo u njemu.

Sve informacije možete naći na: pss.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>