Narandže ipak nisu narandžaste!

od Živeti sa prirodom 2,646 views0

Da li vam se ikad učinilo da su narandže u prodaji malo previše jarke, sjajne narandžaste boje? Kao da su ofarbane veštačkom bojom?! Odgovor na ovo pitanje je dala FDA (Američka federalna agencija za kontrolu kvaliteta hrane i lekova): “Uobičajena je praksa da se dozvoljava upotreba veštačkih boja da se oboje zrele narandže, zato što u toplijim klimatskim zonama narandže zadrže zelenu boju kore iako su zrele.”

Razlog za ovako nešto je svakako zasnovan na mogućnosti bolje prodaje. Dokazano je da kupci više kupuju voće i povrće jarkih boja, jer ih povezuju sa mnoštvom nutritijenata i visokom koncentracijom soka.

Naime, tokom sezone branja od januara do aprila, kora narandži ne poprimi baš narandžastu boju koja je vizuelno privlačna za kupce. Pošto se kora ne koristi u ishrani, veštačka boja ne bi trebalo da utiče na ukus ili teksturu narandži. Ipak bojenje bojom koja se za to koristi Citrus Red #2 je zabranjeno u Arizoni i Kaliforniji. Medjutim, pri kupovini ovog voća prodavac nije dužan da vam kaže da li je voće obojeno, pošto ne postoji nikakav zakon koji to reguliše.

Narandže nakon branja, bez veštačkih boja

Narandže nisu jedino voće koje je veštački obojeno, pre nego dođe u prodaju. Poznato je da se boje i crvene jabuke, borovnice, višnje, crveni krompir, jagode, krastavci…

Da bi izbegli obojeno voće i povrće treba kupovati domaće, sezonsko i iz poznatih izvora.