PLANETA PLASTIKE: U Tihom okeanu pronađen plastični otpad veći od površine Meksika

od Živeti sa prirodom 4,987 views0

Problem zagađenja okeana plastičnim otpadom postaje sve veći i ozbiljniji. Nedavno otkriće masivne količine plutajućeg plastičnog otpada u Južnom Pacifiku je još jedna u nizu loših vesti u borbi protiv zagađenja okeana plastičnim otpadom.

Ovo ogromno parče otpada je nedavno otkrio kapetan Čarls Mur, osnivač Fondacije Algalita, neprofitne organizacije koja je posvećena rešavanju problema plastičnog otpada u morima i okeanima.

Mur, koji je prvi otkrio poznati otpad u Severnom Pacifiku 1997. godine, ističe da bi zona plastičnog zagađenja mogla da bude veća od 2.589.988 kvadratnih kilometara.

Tim trenutno obrađuje sakupljene podatke, pa će tek onda tačno znati koliko se otpada krije u ovom delu Čilea i Perua.

Još veći problem predstavlja činjenica da ovaj plastični otpad ne mora da podrazumeva samo plutajuće flaše, vreće i bove, već i komadiće plastike nalik konfetama koje je skoro nemoguće očistiti.

Kada je o Evropi reč, Velika Britanija, Nemačka i Francuska imale su najmanju stopu zagađenja, ali je ona ipak bila 72 odsto.

Prosečan broj čestica pronađen u uzorcima od 500 mililitara kreće se od 4,8 u SAD do 1,9 u Evropi.

Rezultati novih analiza ukazuju na nesumnjivu rasprostranjenost zagađenja ove vrste u čovekovoj okolini u celom svetu.

Stručnjaci navode da čovek svakodnevno „obogaćuje” prirodu ogromnim količinama plastike te da su posledice već tu. Prisustvo vlakana i čestica plastike u vodi koja dolazi vodovodom do naših domova je upozorenje da su neophodna dodatna istraživanja da bi se ustanovili uzroci kontaminacije i proučila moguća dejstva na zdravlje.

Plastika jeste korisna, ali bi čovek morao mnogo da unapredi način na koji je baca kada završi sa njenom upotrebom, upozorili su naučnici.

Izvor: iflscience.com