Saznajte kojih 7 biljaka vas može spasiti od komaraca

od Živeti sa prirodom 10,113 views0

Umesto raznih sprejeva protiv komaraca, koji vam mogu nadražiti kožu, posadite ove korisne biljke u vaze i uživajte u  mnogobrojnim pogodnostima. Cvet nevena je lekovit, bitan je sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu, te pročišćava krvne sudove i relaksira ih. Neven je veoma koristan i lep cvet. Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Ko ima baštu sa povrćem treba obilno da seje neven, jer odbija i insekte koji napadaju paradajz. Neven, dakle, treba posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

Neven, Foto: zivetisaprirodom.rs

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tera i moljce.

Lavanda, Foto: zivetisaprirodom.rs

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja! Zeleni su listići prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu. Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon.

Bosiljak, Foto: zivetisaprirodom.rs

Menta ili nana je takođe koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muve… Čaj od mente pre spavanja umiruje organizam i pomaže lakše zaspati. Smanjuje glavobolju te želučane tegobe izazvane stresom.

Menta, Foto: zivetisaprirodom.rs

Matičnjak (melisa) rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Matičnjak može uveliko uticati na kvalitet našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Matičnjak

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od riječi salvare, što znači spasiti ili liječiti) od pamtiveka se koristi za lečenje gotovo svake bolesti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišten kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa…  Dodatna je pogodnost što njen intezivan miris smeta komarcima.

Žalfija, Foto: zivetisaprirodom.rs

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo žalfije ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga bit će ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima.

Staro verovanje da miris ruzmarina stimuliše pamćenje dokazali su naučnici Univerziteta Cincinnati. Ruzmarin stimuliše cirkulaciju i protok krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju.

Ruzmarin