SPEKTAKL PRIRODE: Vodopadi od kojih zastaje dah!

od Živeti sa prirodom 20,209 views0

Vodopadi su svakako najlepše i najspektakularnija prirodne znamenitosti na zemlji. To može da potvrdi svako ko je bar jednom posetio neki slap. Iako su ova mesta daleko od nas, pregledajući ovu galeriju, sigurno ćete poželeti da odete na ova mesta. Često su, međutim, neki od najlepših teško dostupni običnim posetiocima, ali su česta meta poseta prirodnjaka entuzijasta i fotografa avanturista. Zahvaljujući njima, predstavljamo vam 15 najlepših vodopada na svetu različitih po mnogo čemu, veličini, visini, lokaciji, ali svaki od njih je zaslužio mesto na ovoj listi.

Viktorijinini vodopadi na granici Zambije i Zimbabvea

Viktorijini vodopadi se nalaze na reci Yambeyi, a široki su neverovatna 1.7 km. Nalaze se na UNESCO listi svetske baštine, a naziv su dobili po kraljici Viktoriji, dok ih lokalno stanovništvo naziva Mosi-oa-tunya u prevodu dim koji gori.

Slapovi Lotefosen u Norveškoj

SLapovi Lotefosen su posebni po tome što se sastoje od dva odvojena toka koja teku od jezera Lotevatnet. Negde na sredini ova dva toka se spajaju u jedan na sredini vodopada, na kojem je napravljen norveški nacionalni put 13. Pogled sa mosta sa šest lukova oduzima dah svim vozačima koji su u prolazu.

Vodopad u selu Otari nedaleko od japanskoga grada Nagana

Slapovi na reci Sol Duk u Olimpijskom nacionalnom parku u američkoj državi Vašingtonu

Vodopad Mino u Kinkiju u Japanu

Nijagarini vodopadi na granici Njujorka i kanadskog Ontarija

Prema patentima Nikole Tesle je na Nijagarinim vodopadima izgrađena prva hidrocentrala davne 1892. gde se nalazi i njegov spomenik.

Vodopad Takakau u Nacionalnom parku Joho, u kandskoj provinciji Britanska Kolumbija

Slapovi Palaiokaria u Kalambaki, Grčka

Vodopadi Nacionalnog parka Plitvička jezera u Hrvatskoj

Slapovi Multnoma u kanjonu Kolumbija River Gordž, u Oregonu, SAD

Iguazu vodopadi na granici Brazila i Argentine

Iguazu vodopadi su kompleks od čak 275 vodopada. Ime ovog vodopada u prevodu znači velika voda. Popularno je turističko mesto i nalayi se na listi svetskih čuda.

Bigar vodopad u Rumuniji

Vodopad Bigar je nastao od podzemnih voda koje se slivaju u reku Minis. se nalazi tačno na polovini razdaljine između ekvatora i Severnog pola, odnosno tačno na 45-oj paraleli.

Gasadalur vodopadi na Farskim ostrvima

Zlatni vodopad na jugozapadu Islanda

Gulfos ili zlatni vodopad je zaštićeno prirodno dobro, iako je u prošlosti bilo pokušaja da se na njemu izgradi hidrocentrala. Ovaj neverovatni  vodopad pada pod uglom od 90 stepeni.

Vodopad na Rajni u Švajcarskoj

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>