Stranci drže 80% izvora vode u Srbiji

od Živeti sa prirodom 4,018 views0

Srbija je prodala crpljenje gotovo svih kvalitetnijih domaćih izvorišta. Vlasnici koncesija nad izvorištima, u poslednjih desetak godina, postale su – strane kompanije! Prema nekim istraživanjima, 90% resursa pijaće vode koje su date pod koncesiju ili privatizovane kontrolišu kompanije iz – Nemačke, Francuske, Holandije i Amerike.

Komisija UN svrstala je našu zemlju na listu prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode. Kako stručnjaci iz ove oblasti, međutim, tvrde, ni za jednu zemlju nije preporučljivo da najveća izvorišta, kao strateški neophodna, prodaju strancima. I da svaka zemlja treba da upravlja svojom vodom.
U Srbiji je, inače, registrovano oko 300 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih izvorišta voda, iz kojih svake sekunde izlazi 1.500 litara tečnosti. Od toga se iskoristi tek 3%, a ostatak nepovratno odlazi u reke. Procenjuje se da se trećina domaćih izvorišta, najkvalitetnijih i najbogatijih, koristi za plasman na tržište, a gotovo 80 flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike koje su u rukama stranih kompanija.
Uprkos kalkulacijama u medijima da su vlasnici naših firmi za preradu vode kupili i sama izvorišta, Zakon o vodama to pobija. Prema njemu, vodni resursi – dostupne količine voda u svim oblicima – tretiraju se kao javno dobro od opšteg značaja koji su u vlasništvu Republike Srbije. Privatizacija se ne može odnositi na vodotoke, jezera ili izvorišta podzemnih voda. Zakonom o vodama određene su i odgovarajuće obaveze koje se tiču korišćenja, zaštite i zahvatanja voda koje se koriste za piće – kažu u Ministarstvu poljoprivrede i ukazuju da za svako zahvatanje voda, pa i voda koje se koriste za piće, potrebno je pribaviti vodnu dozvolu. Njome se, kako zaključuju u Ministarstvu, praktično daje pravo i uslovi za korišćenje voda. Dozvole su sa odgovarajućim rokom važenja! Vodeći proizvođači flaširane vode u Srbiji već su stekli pravo eksploatacije izvorskih voda, navodno na 99 godina.
Srbija je u tišini prodala izvorišta vode bez javne rasprave, bez mišljenja javnosti i saglasnosti svojih građana. Naša zemlja nije iskoristila šansu da kroz svoj najbogatiji prirodni resurs državu pretvori u strateški važnu i bogatu zemlju. Tih 60 miliona evra ostvarenih prodajom nije iskorišteno da se reše problemi sa vodosnabdevanjem u našim gradovima – kaže ekonomistkinja Nada Vidović. Ko su novi vlasnici srpskih voda pročitajte OVDE