Sve više turista u selima u okolini Kragujevca

od Živeti sa prirodom 2,720 views0

Broj gostiju koji borave u seoskim turističkim domaćinstvima na teritoriji Kragujevca beleži kontinuiran rast u periodu od 2012. do 2016. godine. Prošle 2016. godine sela u okolini Kragujevca posetilo je 112 domaćih turista koji su ostvarili 204 noćenja.

Prosečna dužina boravka u seoskom turizmu zavisi od ponude određenog seoskog područja kao i od želja i interesovanja samih turista. To može biti vikend na selu, ali i dvonedeljni pa i duži boravak. Ipak, najčešći su kraći boravci u trajanju od dva do tri dana.

Za odlazak u jedno od seoskih domaćinstava najčešće se odlučuju porodice (obično sa decom do 12 godina starosti), manje grupe gostiju koje putuju zbog nekih specijalnih interesa (planinarenje, biciklizam…), organizovane grupe koje dolaze zbog edukacije (studenti šumarstva, biologije, veterine, georgrafije, učenici srednjih škola itd).
Sve većem interesovanju za boravak na selu svakako su doprineli interesantni sadržaji kao što su mogućnost jahanja konja, boravak u prirodi, kao i očuvanje i ponovno oživljavanje lokalnih tradicija, običaja, kulturno-istorijskih spomenika.

Značaj seoskog turizma je višestruk, a prvenstveno se ogleda u očuvanju prirodne sredine i kulture nekog mesta, i u poboljšanju opšte socio-ekonomske slike određenog ruralnog prostora.
Sela u okolini Kragujevca su privlačna i atraktivna tokom sva četiri godišnja doba (mada najmanje zimi) i te klimatske karakteristike domaćini treba da koriste kao prednosti za bavljenje turizmom na selu. Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ ima ugovor sa domaćinima iz 13 sela u okolini Kragujevca. U ovom trenutku kategorizovani su odgovarajući smeštajni kapaciteti u Maloj Vrbici, Petrovcu, Stragarima, Kutlovu, Vlakči, Drači, Kamenici i Velikom Šenju.

KTOGK

Autor: Biljana Josifović
Foto: Zoran Petrović

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>