Vredni čuvari Petrovaradina ponovo u akciji

od Živeti sa prirodom 2,530 views0

Udruženje građana 3D svet, ogranak UGRIP bavi se kulturno-istorijskim nasleđem Novog Sada i Petrovaradina sa akcentom na tvrđavu Petrovaradin, kako na njeno nadzemlje tako i njeno podzemlje. U okviru svog delovanja su od 2015.do 2018.godine u više od 300 volonterskih akcija iz podzemlja i sa nadzemlja tvrđave očistili preko 250 tona smeća i šuta bez pomoći javnih institucija.

Jedna od akcija UGRIP-a

Dobitnici su Plakete priznanja World Cleanup za 2018. kao udruženje sa velikim učinkom u Srbiji u očuvanju životne sredine, nagrade radio Beograda i pokreta gorana Vojvodine, nagrade “Zeleni list” zaštitnika životne sredine Srbije za 2017. godinu i proglašeni su “Vitezovima Kulture” 2016. godine od Društva za Akademski razvoj. Povodom “Svetskog dana čišćenja” 15.09.2018.godine organizovali su veliku volontersku-ekološku akciju”Tvrđava bez smeća” u kojoj je rezultat bio 16.6 tona odnešenog komunalnog odpada, šuta i kiselog rastinja!

Stoga Vas pozivamo da se priključite u narednoj akciji koja je planirana 10.marta 2019. godine i da pomognete da najveću tvrđavu Evrope iz 18. veka učinimo lepšom, privlačnijom i da je očuvamo za nadolazeće generacije. Planirani deo akcije “Tvrđava bez smeća – part II” jeste čišćenje Provijantskog bastiona, odnosno dela tvrđave koji već decenijama služi kao deponija, nalazi se na desnoj obali Dunava u dužini od nekih stotinjak metara, u tom delu bastiona koji je tik uz put prema Sremskoj Kamenici nalazi se oko 30 tona smeća.

Okupljanje i priprema za bitku desiće se u cik zore, u nedelju , 10.03.2019. godine u Carskom šancu (Exit Dance Arena) kod Tigra, u Štabu Ugripa. Ratnicima i dobrovoljcima (volonterima, zaštitnicima i ljubiteljima tvrđave) je obezbeđen ručak, marenda, oružje i oruđe (hrana, užina, rukavice, alat i džakovi)

Prijavi se za akciju  OVDE

Više informacija o proteklim akcijama na: facebook.com/kontraminskisistem/

Pogledajte kako ja taj deo zaista zapušten, a ko god iz pravca Novog sada poželi da ode na tvrđavu mora proći pored tog mesta…