VREME JE ZA IZLET U PRIRODI Evo gde u Beogradu možete da provedete dan

od Živeti sa prirodom 8,502 views0

Dolazi temperatura viša od 20 stepeni, sto je idealano za prvi ovogodišnji izlet, ali i prilika da “ispitate” teren pred Prvi maj, kada će biti dragoceno svako mesto na kome može da se razvuče ćebe ili (ako je to dozvoljeno) pripremi roštilj.

Foto: A.Stanković / RAS Srbija

Možda ćete na nekim od velikih gradskih izletišta pronaći vaš tajnoviti “štek” za uživanje u prirodi, bez mnogo gužve i guranja među tuđim ćebadima.

Veliko ratno ostrvo

Dolazak na ovu oazu mira moguć je za sada samo čamcem, što svakako predstavlja dodatni užitak. Najviše ga posećuju Zemunci, koji su mu najbliži. Ako izuzmemo plažu punu kupača i terene za odbojku na pesak, mesta za “soliranje” i istraživanje unutrašnjosti ostrva svakako ima. Važno je da poštujete i čuvate prirodu i ne hodate stazama kroz zaštićenu zonu koje nisu namenjene posetocima.

Park Ušće

Osim što je mesto mnogih koncerata, kulturnih i zabavnih dešavanja tokom letnje sezone, u ovom parku koji se prostire na čak 80 hektara, možete voziti bickl, rolere, trčati, ili jednostavno prostrti ćebe i uživati u pogledu na dve reke. U Praku prijateljstva možete istraživati i kamene ploče sa upisanim imenima velikih državnika, koji su na tom mestu sadili drveće.

Ada Huja

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Skriveni kej, omiljen među Palilulcima, osim prostora za lenstvovanje, nudi i mogućnost da budete aktivni. Tamo će vas dočekati tereni za odbojku na pesku, tenis, ali i karting staza.

Zabran

Prelepo odmaralište kraj Obrenovca, vazda je krcato izletnicima, što nije čudno, jer Obrenovačka šuma i plaža na Savi pružaju sjajan ugođaj.

Bojčinska šuma

Foto: KC Surčin / Promo

Prirodni raj sa sremske strane Save posetiocima nudi trim-stazu, vožnju kočijama, jahanje konja, pa čak i apartmane za noćenje.

U blizini, svega nekoliko minuta vožnje automobilom, nalazi se i nautičko selo “Biser” sa plažom, pogledom na reku, restoranom na vodi, a srdačni alasi će uvek rado pristati da vas provozaju rekom.

Sportski centar Surčin

Surčinsko obodno naselje napravljeno na mestu nekadašnjeg rekreativnog centra okruženo je zelenilom, a posetioci u miru mogu i da pecaju na dva veštačka jezerca, da se sunčaju ležeći na travi ili da se sklone u hlad šume. Od mira i zelenila pažnju vam može odvratiti samo miris roštilja, gulaš koji se krčka, čorba u kotliću, ili girice na tepsiji.

Ada ciganlija

Foto: P. Marković / RAS Srbija

Na jednom mestu su spojene mogućnosti da se uživa u prirodi, vodi, zelenilu, ali i u urbanom okruženju: kafićima i klubovima. Adu posebno vole sportisti, biciklisti i ljubitelji rolera. Ekstremni sportovi, avantura park, brojni tereni i nezaobilazna biciklistička staza oko celog jezera Adu čine najpoznatijim beogradskim izletištem.

Avala

Osim obilaska simbola Beograda: Spomenika neznanom junaku i TV tornja, boravak na Avali ideana je prilika da makar na jedan dan udahnete svež planinski vazduh. Do vrha planine moguće je doći pešice od Avalskog puta za svega 20 do 30 minuta hoda strmom, ali prijatnom stazom kroz šumu.

Zvezdarska šuma

Foto: Petar Marković / RAS Srbija

Iako je okružena soliterima Karaburme i Zvezdare, ova šuma pravo je mesto za beg od gradske verve i zagađenja. Ona je, istovremeno, i najviša tačka urbanog dela grada, a poznata je i po astronomskoj opservatoriji.

Košutnjak

Najčešće ga posećuju porodice jer je ovo mesto raj za decu koja mogu slobodno da trčakaraju i da se igraju. Šumske staze idealne su za planinarenje i orijenting, a osim rekreativaca često se mogu videti i profesionalni sportisti koji vežbaju kondiciju.

Trešnja

Ovo ripanjsko naselje kraj Avalskog puta smešteno je u šumi, a među pecarošima nadaleko je poznato i po jezeru. Trešnju nazivaju zapuštenim rajem i zaboravljenom oazom, što je pravi izazov za ljubitelje prirode.

Gradski parkovi

Foto: Beogradska tvrđava / Promo

Oni koji žele da uživaju u prirodi, ali i da izbegnu putovanje daleko od grada, mogu da se prošetaju nekim od većih gradskih parkova, koji obiluju drvećem, travnjacima i zelenilom. U botaničkoj bašti “Jevremovac”, na Kalemegdanu, Tašmajdanu, Topčideru i Karađorđevom parku nećete moći baš da zapalite vatru za roštilj, ali ćete svakako “napuniti baterije”.

blic.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>