Zašto je maslačku mesto na vašoj trpezi i kako ga pripremiti

od Živeti sa prirodom 3,736 views0

Početak je aprila i idealno vreme za branje maslačka. Svi delovi maslačka su lekoviti – i cvetovi i listovi i koren. Cvetovi se beru od aprila do maja, listovi pre nego što maslačak počne da cveta, a koren se vadi u rano proleće ili ranu jesen. Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnih vremena. Više o lekovitosti maslačka pročitajte OVDE. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.

Salata od maslačka 

Pre same pripreme salate, povedite računa gde su listovi ubrani. Najbolje ih je brati na ekološki čistim područjima, dosta udaljenim od saobraćajnica. Kada naberete listove, potopite ih u vodu i ostavite preko noći nek tako odstoje. Na taj način će oni manje gorčiti, što je mnogima i jedina zamerka.

Potrebno vam je: 4 pune šake mladih listova maslačka (prethodno dobro očiščenih), kilogram kvalitetnog domaćeg krompira, 1 do 2 čena belog luka, maslinovo ulje, jabukovo sirće, himalajska so (može i morska kao zamena).

Priprema salate: Najpre skuvajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isecite ga na ravnomerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze sveži listovi maslačka. Svemu pridodajte iseckan luk, malo jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmešajte i to što bolje. Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna.

Ledeni čaj od cvetova maslačka

Potrebno vam je: tegla ili stakleni sud (veličina zavisi od toga koliko čaja hoćete), cvetova maslačka dovoljno da napunite teglu rastresito, po želji nekoliko listova mente, med ili stevia po želji.

Priprema čaja: Operite cvetove maslačka rastvorom vode i sirćeta (jedna mera sirćeta, 4 mere vode), napunite teglu cvetovima, dodajte listove mente. Prelijte sa vrućom vodom, kada se ohladi procedite i zasladite po ukusu steviom ili medom. Ohlađen u frižideru, ovaj ledeni čaj bi trebao da može stajati 2-3 dana ili dok ne osetite da je promenio ukus.

Prilog ili glavno jelo od listova maslačka

Potrebno vam je: puna šaka listova maslačka, malo kokosovog ulja (ili maslinovog ako nemate kokosovog), 3 režnja češnjaka, so, papar, kokosovo mleko po želji, limunov sok.

Priprema: Dobro operite listove maslačka. Stavite malo kokosovog ulja na vatru, dodajte par režnja češnjaka grubo narezanih i popržite ih 30-40 sekundi. Dodajte listove maslačka. Mešajte stalno kako bi se jelo ravnomerno kuhalo. Da “omekšate” okus dodajte kokosovo mleko. To će dodati slatkasti i blagi okus vašem jelu od maslačka. Smanjite vatru i kuhajte 5 do 10 minuta. Na kraju dodajte i sok od pola limuna. Držite na vatri dok sva tečnost ne ispari pa poslužite još toplo.