10 najlepših ružičastih jezera na svetu!

od Živeti sa prirodom 7,047 views0

Zar priroda nije savršena?! Uvek nam daje očaravajuće prizore koji nam oduzimaju dah ili navode da se zapitamo da li su stvarni ili sanjamo. Ako ste pomišljali kako bi izgledalo jezero ružičaste boje u stvarnosti i da li ono stvarno postoji, evo odgovora… Voda jezera može postati ružičasta iz mnogobrojnih razloga i nijansa boje može varirati, ali jedinstvene boje ovih jezera čine ih nerealnim i bajkovitim. Napravili smo listu najpoznatijih ružičastih jezera koja zaista postoje!

#1. Jezero Hillier, Australija

Smešteno je na Middle Island i voda ovog jezera je trajno ružičasta. Čak i ako uspete vodu iz jezera u neku posudu, ona neće promeniti boju. Obala jezera je prekrivena naslagama soli, a voda ima izuzetno visok salinitet. Niko dosad nije otkrio zašto je zaista ovo jezero ružičaste boje i liči na ogromnu žvakaću gumu kad se pogleda sa neba.

#2. Jezero Retba, Senegal

Sadržaj soli u jezeru Retba je oko 40%, što znači da je slano skoro kao Mrtvo more u Izraelu. To znači da bez problema možete plutati na vodi ovog jezera, ali se ne bi trebali zadržavati, jer ova voda može itekako da ošteti vašu kožu. Lokalno stanovništvo je ipak našlo način da se okupa u ovom jezeru, tako što se maže maslacem. Nijansa ružičaste boje zavisi od količine sunčeve svetlosti koja obasjava jezero.

#3. Laguna Hutt, Australija

Za razliku od prva dva jezera na ovoj listi, laguna Hutt na zapadnoj obali Australije dobija ružičastu boju zahvaljujući algama koje se nalaze u vodi. Takođe je slano jezero, ali to je zbog okeanske vode koja se priliva u lagunu.

#4. Ružičasto jezero, Australija

Naziva se Ružičasto jezero, ali dobija tu boju tek kad se odgovarajuća količina soli i sunčeve svetlosti pomeša sa algama koje nastanjuju jezero. Poseban doživljaj je kad pesak oko jezera takođe dobije razne nijanse ružičaste i crvene boje, što se ne može videti na mnogo mesta na svetu.

#5. Salina de Torrevieja, Španija

Torrevieja je nekad bila mala zajednica rudara i ribarenje je uvek bilo popularno, s obzirom da se nalazi na Mediteranskom moru. Takođe ima i jedno od najlepših ružičastih jezera na svetu, mada salinitet jezera nije visok. Veliki dio teritorije naselja se nalazi na suženju između Mediteranskog mora i jezera, čineći očaravajuće mesto koje je atraktivno za turiste skoro cele godine.

#6. Jezero Dusty Rose, Kanada

Ovo ružičasto jezero nema ni alge ni soli koje bi doprinele formiranju boje, pa niko zaista ne zna zašto je ovo kanadsko jezero ružičasto?! Ipak ovo čudo prirode u Britanskoj Kolumbiji privlači posetioce svake godine u sve većem broju iako je zbog udaljene lokacije teško dostupno.

#7. Jezero Masazir, Azerbejdžan

Definitivno je visok salinitet vode uzrok ružičaste boje ovog jezera. Lokalno stanovništvo u velikoj meri eksploatiše visok sadržaj soli ovog jezera. Procena je da u jezerskoj vodi i priobalnom području ima oko jedan bilion tona soli! U tom području postoje i ogromne količine naslaga sumpora, što daje okolini veoma upečatljiv miris pokvarenih jaja.

#8. Jezero Quairading Pink, Australija

Ono što čini ovo jezero jedinstvenim nije put koji ide preko sredine jezera. NIje ni činjenica da se nalazi u prilično udaljenom delu zemlje. Jedinstveno je zbog toga što tokom godine ima dve različite nijanse ružičaste boje zato što put prelazi preko ovog jezera. Naziv jezero je velikodušno, pre bi se trebalo nazvati jezerce zbog veličine.

#9. Laguna Colorada, Bolivija

Flamingosi koji ovde žive, mogu bez problema da se kamufliraju. Boja ovog jezera je posledica kombinacije naslaga crvenih minerala i algi u vodi sa visokom koncentracijom boraksa koji pretvara tamno crvenu u lepu nijansu ružičaste boje. Veoma često je plitko i deo je očuvane prirode.

#10. Bazen Champagne, Novi Zeland

Ovaj geotermalni bazen nudi jedinstveno iskustvo zbog isparavajućih balončića ugljen dioksida koji podsećaju na čašu šampanjca. Čitavo jezero nije ružičasto veći dio godine, postoji dosta različitih nijansi u zavisnosti od nivoa bakterija i struja.

Izvor

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>