10 razloga koje morate znati o neodoljivom vladaru jesenjeg stola

od Živeti sa prirodom 4,006 views0

Mnogo je razloga da u svoju ishranu uvrstite kesten. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat, ali možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje. Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

Foto: instagram.com/jovanajovicphotography/

10 razloga zbog kojih obavezno treba da ga uvrstite u zimsku ishranu:

1.Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

2. Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

3. Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

4. Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

5. Sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

6. Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.

7. Kesten je dobar u borbi protiv anemije – sa visokim je sadržajem govožđa i u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

8. Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

9. Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

10. Čuva crevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Biranje i čuvanje kestena

Kada kupujete ili berete sveže kestene odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbegnite kestene koji imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mestu Pošto kesten spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i vazduhom.

Priprema kestena za jelo

– Kesten ima izuzetno prijatan slatkast ukus. Bez obzira što se na našem području koristi kao desert, u mnogim drugim se koristi i kao dodatak slanim jelima.

–  Koristi se u sirovom, kuvanom ili pečenom stanju.

– Brašno od kestena se koristi u toskanskim receptima kao dodatak palenti, slatkom hlebu, biskvitima, kolačima, supama ili sladoledu.

– U nekim kuhinjama kesten se koristi i kao sladak krompir.

–   “Marron glace” je izuzetno popularan slatkiš u Evropi. Krupno oljušteno kestenje se potopi u vodu. Potom se uroni u sirup od vanile i šećera te zagreje. U sirupu treba da ostane nekoliko dana. Posle se svaki kesten izvadi iz sirupa i suši na toploti ili suncu pre pakovanja.

A kako možete da pripremite jela od kestena kao i da pročitate još zanimljivih tekstova posetite sajt www.najboljamamanasvetu.com.