20 ideja kako možete iskoristiti plastične flaše umesto da ih bacite

od Živeti sa prirodom 43,427 views0

Naučite kako možete upotrebiti plastične flaše i stvoriti nešto neverovatno. Ponovnom upotrebom starih flaša, koje inače bacate mogu vam poslužiti za uzgoj vaših omiljenih biljaka bilo vani ili unutra i tako pomoći u očuvanju životne sredine. Približno 100 miliona plastičnih flaša se baca svaki dan, od čega 80 % nije biorazgradivi otpad. Iako je zgodno kupovati sokove u plastičnim ambalažama, gomila smeća koju pri tom dobijamo veoma šteti našoj okolini. Flaše u kojima se pakuje voda, potrebno je preko 1000 godina da se razgrade, a ako se zapale oslobadjaju toksične gasove.

Da bi pomogli očuvanje svoje okoline, recikliranje nije jedini način. Postoji mnogo načina za promenu namene plastičnih flaša. Kad popijete sadržaj plastične flaše, napravite od nje nešto korisno. Nadamo se da ćemo vas inspirisati uz pomoć ovih 20 ideja da napravite nešto što je vama zanimljivo, a i da se zabavite u procesu.

 1. Pernica za olovke ili kutijica za poklon

  Pretvorite stare plastične flaše u tvrdu pernicu koja ne mora da se šije. Skoro besplatno možete organizovati svoj radni sto. Takodje može biti veoma originalna pernica za vašu decu.  Da biste ovo napravili potrebno vam je: 2 plastične flaše, 1 rajfešlus, super lepak i veće makaze. Da li ste spremni da napravitie svoju pernicu? Evo kako: odrežite gornje delove flaša (veličinu možete odrediti tako što ćete ostaviti malo veću dužinu od olovke ili nešto drugo što želite skaldištiti),  prilagodite dužinu rajfešlusa na flašu da se malo preklapa, zalepite prvo jednu stranu rajfešlusa na flašu sa super lepkom (pazite da ostavite dio rajfešlusa van flaše da se može zatvarati), a zatim i drugu. To je sve, vaša pernica je spremna za korištenje!

 2. Prskalica za vrt

  Sve što treba da uradite za ovoj poduhvat, jeste da izbušite rupe u plastičnoj flaši od 2 litre, zatim pričvrstite flašu na crevo za vodu sa malo selotepa i vaša prskalica je spremna!

 3. Hranilica za ptice

  Napravite hranilicu za ptice, biće vam veoma zahvalne, uživaćete u njihovom veselom poju svaki dan. Sve što vam treba jeste plasttične flaše i par drvenih kašika.

 4. Umetnost od čepova

  Već ste pomislili da smo zaboravili na čepove od plastičnh flaša. Evo načina da i njih iskoristite. Potrebna vam je velika količina raznolikih čepova, lepak i podloga na koju mislite lepiti čepove (malo izgrebite čepove da se lakše lepe), a i malo mašte da stvorite svoju umetnost.

 5. Kasica prasica

  Evo veoma zanimljivog projekta za vas i vašu decu. Uz ovaj jednostavan projekat, ne samo da ćete reciklirati plastičnu flašu, već ćete potaknuti decu na razmišljanje. Samo isecite flašu prema slici, zabavite se kreiranjem i ukrašavanjem kasice prasice.

 6. Posudice za kuhinju

  Stare plastične flaše možete iskoristiti za organizovanje namirnica u kuhinji. Odvojite malo vremena za ovaj poduhvat i uštedite novac.

 7. Posuda za navodnjavanje

  Posuda za navodnjavanje pomaže da se dozira taman dovoljno vode potrebne za pravilan rast korena biljaka. Uzmite nekoliko plastičnih flaša od 2 l, izbušite male rupe u čepovima i napunite flaše vodom, zatim ih okačite iznad biljaka koje želite zalivati.

 8. Polica za novine

  Napravite sjajnu policu za omiljene novine. Organizujte svoje novine uz pomoć nekoliko plastičnih flaša, makaza, malo boje i mašte.

 9. Vertikalni viseći vrt

  Vertikalni vrtovi su odlično rešenje ako nemate puno prostora. Potrebno vam je uže i nekoliko plastičnih flaša. Možete sami uzgojiti svoje biljke i uživati u zelenilu.

 10. Dekoracije za zabavu

  Uz malo boje i nekoliko plastičnih flaša napravite posudice za slatkiše i ukrasite ih. Zabava za vašu decu može da počne.

 11. Cveće od plastičnih flaša

  Možete napraviti bukete ili venčiće, pogledajte sliku:

 12. Kućice za ptice

  Napravite kućice za ptice od plastičnih flaša, okačite ih na visini, vrlo brzo će doći njihovi stanari.

 13. Izuzetno ekološki tabure

  Kreirajte sami svoju verziju, upustvo prema slici:

 14. Neobične vaze

  Napravite veoma neobične vaze za cveće, neka vam sledeća fotografija posluži za inspiraciju:

 15. Zdjele za grickalice

  Napravite dekorativne zdjele za grickalice. Potrebno vam je nekoliko plastičnih flaša, malo vremena i mnogo mašte…

 16. Stalak za nakit

  Svakoj ženi je potreban stalak za nakit, napravite sami ovu verziju da reciklirate nekoliko plastičnih flaša i tako da uvijek možete naći baš one mindjuše koje vam trebaju.

 17. Korpica za mobilni telefon

  Umesto da bacate stare flaše od šampona iskoristite ih na ovaj jedinstven način. Napravite korpice za telefon, tako da dok je na punjaču, ne morate da pazite na kabal.

 18. Plastenik od palstičnih flaša

  Evo odličnog projekta za celu porodicu. Iskoristite plastične flaše da napravite svoj plastenik i uživajte u uzgoju svog povrća. Iako će vam oduzeti dosta vremena, ovaj poduhvat je ekološi i skooro besplatan.

 19. Hranilica za kućne ljubimce

  Ako imate mačku ili psa ili nekog drugog krznenog ljubimca evo projekta za vas. Jednostavan i koristan način da iskoristite plastične flaše.

 20. Ventilator bez struje

  Grey Dhaka u saradnji sa volonterima iz Grameen Intel Social Business u Bangladešu je kreirao Eco-Cooler – prvi rashladni uredjaj na svetu bez trošenja struje. Korištenjem ploče sa rupama i praznih plastičnih flaša možete sami napraviti veoma efektivni ventilator.

  Da napravite Eco-Cooler, isecite ploču veličine vašeg prozora i napravite rupe u njoj veličine čepa na plastičnim flašama. Sakupite nekoliko plastičnih flaša i odsecite njihovo dno, umetnite gornje delove flaša u rupe na ploči. stavite ploču na prozor i gledajte kako temperatura prostorije opada.

  Pročitajte i kako reciklirati: plastične kese, automobilske gume, drvene palete, drvene bačve 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>