Drveće – čistač vazduha

od Živeti sa prirodom 15,969 views0

Kada smo razmatrali povezanost drveća i klimatskih promena, videli smo da drveće apsorbuje ugljen dioksid iz atmosfere oslobađajući za živa bića dragoceni kiseonik. Ovaj proces je veoma bitan globalno, u kontekstu borbe protiv promene klime. Lokalno, za poboljšanje kvaliteta vazduha što je posebno važno u gradskim sredinama gde živi mnogo ljudi na malom prostoru sa mnogo motornih vozila.  Jedno drvo može da proizvede oko 145 kg kiseonika godišnje, što je dovoljno za dve odrasle osobe.

drveće
Foto

Prečišćava vazduh

Ali drveće čini i više od ovoga – ono igra suštinsku ulogu u prečišćavanju vazduha. Svojom krošnjom ono presreće čestice koje nosi vazduh, zadržava ih, a one kasnije bivaju isprane kišom tako da završe u tlu. Drveće takođe prečišćava vazduh od ozona u niskim slojevima koji je štetan za udisanje. Osim toga drveće oslobađa vazduh od gasova kao što su ugljen monoksid (veoma otrovan), azot dioksid (izaziva kisele kiše) i sumpor dioksid (toksičan i izaziva kisele kiše). Kroz otvore na lišću – stome, drveće pored ugljen dioksida unosi i navedene gasove, koje zadržava na različite načine. Jedno drvo može da apsorbuje 4,5 kg polutanata godišnje.

Drveće pomaže smanjenju zagađenja vazduha i na posredan način. Pravilno postavljeno drveće tako da pravi hlad na zgradama i kućama, može značajno da uštedi troškove za hlađenje prostorija. Ovo je dobro za kućni budžet, ali i za vazduh. Električna energija za hlađenje putem klima uređaja dobija se većim delom sagorevanjem fosilnih goriva. Pravilno smeštanje drveća prilikom sadnje je od suštinskg značaja. Poznat je metod sadnje listopadnog drveća na južnoj strani zgrada i kuća. Tako drveće svojom krošnjom pravi hladovinu leti. Nakon opadanja lišća propušta sunčeve zrake zimi.

Stvara hladniju mikroklimu

Još je jedan posredan način kako drveće doprinosi kvalitetu vazduha. Zaklanjanjem tla od direktnih sunčevih zraka (stvaranjem hlada). Kao i hlađenjem vazduha procesom transpiracije (otpuštanja vlage iz stoma lišća). Drveće može da snizi temperaturu vazduha u prizemnim slojevima za 1,5 do 2 °C. Svojim djelovanjem, drveće stvara hladniju mikroklimu.

Rashlađen vazduh prija, ali kako to pomaže kvalitetu vazduha? Emisija mnogih polutanata kao i hemikalija od kojih se formira ozon raste sa temperaturom. Evo jednog primera iz svakodnevnog života. Sigurno ste iskusili kako se automobil zagreje nakon samo nekoliko minuta na suncu? Pa vrela sedišta i drške na vratima nisu jedina nepoželjna stvar kad nezadovoljni sedate i palite motor.

Istraživači Šumske službe u Dejvisu u Kaliforniji su otkrili da drveće pored parkinga rashlađuje vazduh iznad parkinga za blizu 2 stepena. Temperaturu površine vozila se smanji za 23 stepena, unutrašnjost vozila za čak 29 stepeni. Dok se temperatura goriva u rezervoaru smanji za skoro 4,5 stepena. Sa nižom temperaturom goriva u rezervorima i na pumpama, manje ugljovodonika se emituje u vazduh.

Tako mnoga vozila parkirana na „vrelim“ mestima doprinose povećanju emisije polutanata i na taj način formiranju smoga i ozona. Ovo daje novi značaj važnosti parkiranja u hladu.

Stop uništenju zelenila u gradovima

Sve nam ovo naglašava da drveće nije samo ukras jednog grada, već njegova pluća i rashladnik. Seča drveća i uništavanje zelenih površina je trend koji mora da se zaustavi u našim gradovima. Izgovor ekonomskog razvoja ne opravadava ovakvu praksu. Grad treba da se planski širi a ne da se pretvara u gomilu betona i asfalta što dalje donosi i zdravstvene i finansijske štete. Neka naši gradski planeri se ugledaju na gradove zapadne i  severne Evrope.

Poštovani čitaoci ovih redova, pozivamo vas da se uključite u akciju sadnje „Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan“ i doprinesete da grad, opština i zemlja u kojoj živite bude čistije i zdravije mesto za život. Pročitajte i koliko drveća je potrebno da se proizvede kiseonik za jednu osobu OVDE.

Izvor

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>