Alpski ibeks voli da živi na ivici

od Živeti sa prirodom 8,602 views0

Neustrašive divlje koze vrste ibeks vole da žive na ivici. A imaju i drugih razloga da se penju na visine do 3300 mnv. Nisu baš dobre u trčanju, pa kao zaštitu od neprijatelja koriste penjanje uz opasno strme stene. Ovi stanovnici evropskih Alpi bili su skoro izumrli (preveliko iskorištavanje i lov) i ograničeni na samo jedan nacionalni park na severu Italije. Danas se polako vraćaju na svoja ranija staništa, a njihova populacija broji oko 20,000.

Ove alpske koze mogu da se penju po izuzetno strmim stenama (čak i pod uglom od 80 stepeni) zahvaljujući konstrukciji kopita koje je elastično i gumeno (olakšava prijanjanje uz stene) u sredini, a na ivicama tvrdo i oštro (omogućava iskorištenje izuzetno malih površina za stajanje). Takođe, u penjanju im pomaže i izuzetno veliko unutrašnje uho. Tako da ovo i nije neki veliki napor za koze, može da se poredi sa našim penjanjem uz stepenice.

Iako veoma retko, mogu da izgube ravnotežu, ali mnogo više opasnosti za njih se krije na ravnom terenu. U divljini mogu da dostignu starost od 19 godina.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>