ATRAKCIJA NA OBALI DRINE Kuća u krošnji dudova

od Živeti sa prirodom 22,733 views0

Kraj puta za čuvenu Žićinu plažu u Banji Koviljači, na samoj obali Drine, u krošnji tri duda odnedavno je smeštena neobična kuća Jovana Cvijića iz Loznice.

Imenjak čuvenog geografa i znamenitog Lozničanina, po struci mašinac, koji se poslednjih godina više bavi stolarskim zanatom, sagradio je po sopstvenoj ideji i svojim rukama kuću od tridesetak kvadrata, tešku oko tri i po tone, sa terasom, kupatilom, kuhinjom, dnevnim boravkom i galerijom u potkrovlju. Tu je smeštena i spavaća soba sa prelepim pogledom na Drinu.

– Dugo sam smišljao projekat za kućicu na drvetu, gledao sam emisije na “Diskaveriju”, istraživao na internetu, a kada sam sve osmislio, krenuo sam u realizaciju. Iz stolarske radionice u Loznici, gde, inače, sa bratom pravim stolariju, nisam izlazio od aprila do juna. Utrošio sam pet kubika hrastove i čamove daske i više od pet hiljada šrafova, kojima sam sve to uvezao – priča za “Blic” ovaj neobični neimar.

Kako kaže Jovan, imao je i ispomoć kada je pravio ovu neobičnu kućicu.

– Oko postavljanja na stabla pomogli su mi drugari – ne želi da prisvoji sebi sve zasluge.

Da bi sačuvao autentičnost, sve je uklopio tako da mu jedna grana duda ulazi u dnevni boravak iz poda, a ka terasi izlazi kroz zid, platformu je ojačao sa nekoliko metalnih stubova koje je obložio drvetom, tako da se stiče utisak netaknute prirode.

– Sve češće ljudi dolaze da pogledaju neobičnu građevinu, koja se sada vidi i sa zaobilaznog puta. Međutim, kada sve ovo ozeleni, kuća je potpuno sjedinjena sa gustom krošnjom dudova. Neki moji prijatelji su poželeli da prespavaju ovde i uživaju pored reke, koju obožavam i na kojoj sam odrastao, a kada su o tome pričali svojim poznanicima, ni oni nisu odoleli da ne dođu i ne vide na koji način sam ostvario svoj dečački san da imam kuću na drvetu – iskren je Jovan.

 

Kuća Jovana Cvijića za kratko vreme je postala atrakcija koju sa svih strana dolaze da vide mnogobrojni znatiželjnici. U početku to su bili samo žitelji Loznice, Banje Koviljače i okolnih mesta, međutim, s vremenom se za kuću u krošnji dudova nadaleko pročulo, pa namernici iz cele Srbije dolaze da vide kako to “čudo” izgleda.

Posebnu draž ovoj kućici daje to što je izgrađena na obali Drine, po mnogima reke kojoj po lepoti nema premca.

Foto: Sladjana Djukanovic Simic

Izvor: blic.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>