Bitka za Topodolsku reku

od Živeti sa prirodom 5,978 views0

Posledice nestanka poslednje reke na ovom delu Stare planine (od 2008. Zaštićeno područje –Park prirode), značile bi kraj ne samo za prirodu, već i za ljude u Temskoj koji vekovima na ovom prostoru opstaju zahvaljujuči svojim rekama.

U nestanak Toplodolske reke država je 1992. uložila 6 miliona tadašnjih maraka. Za završetak tunela i konačan kraj za jedinu preostalu reku na ovom delu Stare planine država planira da potroši još toliko. Dakle računica je sledeća, to je više od 10 miliona evra, da nestane mala Toplodolska reka.

2016. 17. Novembar. Ministar energetike obaveštava javnost da se mora nastaviti sa izgradnjom Toplodolskog tunela jer je to od vitalnog interesa za našu energetsku stabilnost i da će se radovi nastaviti sredinom 2017. godine.

Na pitanje koliko je to kilovat sati i koja je dobit od celog ovog projekta, odgovora nema. (Šta Vas briga, kad ste sa lica zemlje zbrisali Visočicu najveću reku na Staroj planini, što ne bi i malu Toplodolsku.)

Treba napomenuti da se ovde za razliku od 62 zahteva za izgradnju malih MHE u Parku prirode Stara planina ne radi o privatnim investicijama. Jedini zainterosovani za ovaj projekat je EPS.

“Ni jednu kap Toplodolske reke Vam nećemo dati. Nikakvi viškovi voda, nikakvi biološki minimumi, nikakvi tuneli i cevke. Oni koji su započeli sa sprovođenjem smrtne kazne nad Starom planinom uskoro će se suočiti sa narodom koga su svrstali u kategoriju biološkog minimuma. Ja sa njima nemam o čemu da pregovaram. Idem da se konačno pogledamo u oči i da im kažem da im je poslednjia šansa da prekinu sa zločinom nad Starom planinom i nad ljudima koji tamo vekovima žive. Ni jedan zakon neće opravdati one koji u tome učestvuju.”-kaže Aleksandar Jovanović – Ćuta za Zelenu patrolu.

Priča o nestanku Toplodolske reke traje već 25 godina. Vreme je da se jednom za svagda prekine sa ovim ludilom. To je naš posao. Mi ćemo ga sigurno obaviti.

Pogledajte emisiju Zelene patrole o borbi meštana Temske za Topodolsku reku:

PETICIJA ZA ODBRANU TOPLODOLSKE REKE

Više informacija na: jutarnjiglasnik.info

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>