Cveće „za pojesti“

od Živeti sa prirodom 4,062 views0

Osveženje na vašem tanjiru mogu biti – jorgovan, hibiskus, maslačak, ljubičica… Ukoliko vam neobični ukusi, ipak, ne prijaju, jarke boje sa ivice tanjira ili crveni pupoljci u kockama leda razvedriće atmosferu za stolom.

Foto

Ukusan zalogaj nije prva asocijacija koju imamo kada neko pomene cveće. Međutim, mnoge takve lepe biljke mogu dodati malo živosti, boje i neobične arome salati od svežeg povrća, pa čak i kuvanom jelu.

Neki lepi cvetovi prirodno su odličnog ukusa, dok je u nekim slučajevima neophodno malo truda da bi ih učinili prijatnim za nepce.

Zbog toga kuvari savetuju da pre nego što u ručak ubacite buket, proverite da li je reč o vama jestivim sastojcima jela.

Osim lila cvetića, jestivi su i srcoliki listovi divlje ljubičice.

Ledeni pupoljci za atraktivniji izgled i interesantniji ukus pića

Mogu se koristiti pojedinačno ili zajedno da bi salata na koju ste navikli dobila malo boje i interesantnu notu. Čaj od ljubičastih cvetića nije novost, kao ni slatko ili žele sa ukusom ljubičica, a ukoliko vam se ne dopada ukus, možete ih koristiti za dekoraciju – jela ili stola.

Plod ruže, šipurak, u ishrani nekih naroda, poput starosedelaca u SAD, imao je veoma važnu ulogu zbog visokog sadržaja C vitamina. Malo je onih koji nisu probali sirup, marmeladu, žele, pitu, čaj ili vino od šipurka, ali je mnogo manje onih koji su na tanjiru ili u čaši imali latice ili pupoljke ruže.

U salati i u vazi – maslačak

Iako je korov, maslačak bi morao da dobije mnogo više poštovanja, navode nutricionisti. Zbog visokog sadržaja antioksidanata i minerala, naročito kalijuma, maslačak bi trebalo pustiti u tanjir. Iako može da bude malo gorak kada se sjedini sa zelenom salatom, krastavcem ili paradajzom i oni sa osetljivijim nepcem će mu oprostiti.

Hibiskus

Iako su sveži cvetovi hibiskusa prava poslastica, ova biljka najbolja je za spravljanje čaja. Nekoliko cvetova potopite u vrelu vodu, ostavite da se prohladi, procedite i dodajte sok od jednog limuna.

Jorgovan je predivnog mirisa, ali i ukusa, ali nije za one koji više vole poznate ukuse. Dobro prohlađen jogurt sa dodatom vanilom i nekoliko lila cvetića odličan je recept za novu poslasticu.

Nažalost, nijedan cvet nije bezbedan za jelo ukoliko nije odgajan organski, bez upotrebe pesticida i drugih štetnih hemikalija. Takođe, veoma je važno dobro oprati cveće koje će se naći na tanjiru.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>