Dan planete Zemlje – najveća građanska akcija na svetu

od Živeti sa prirodom 3,132 views0

Dan planete Zemlje – 22. april, dan je kada mislimo na životnu sredinu i na to kako da joj pomognemo. U ovom događaju svake godine učestvuje milijardu ljudi, čineći Dan planete Zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta počev od 1992. godine.

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se u više od 150 zemalja širom sveta. Namera je da ljude širom sveta podseti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive. Kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Kako smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu?

Svaki pojedinac se mora odogovorno i racionalno ponašati prema planeti na kojoj živimo i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu. Dan planete Zemlje je dan svih nas. I zato je važno da ne mislimo na Dan planete Zemlje i kako da joj pomognemo samo ovog dana, već svakog dana u godini.

Najbolji način da proslavite ovaj dan je da sledeći put kad odete u trgovinu ponesete svoju platnenu torbu umesto da uzmete još jednu plastičnu kesu.  Plastična kesa proizvodi se od polietilena, naftnog derivata kojem treba skoro 1000 godina da se razgradi. Uprkos ovoj činjenici, u svetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa, odnosno milion po minuti. S obzirom da su plastične kese samo vrh ledenog brega, svako od nas treba obratiti pažnju na sledeće zagađivače kad sledeći put uđe u market.

Najčešći zagađivači koji završe na deponijama

Pored plastičnih kesa, najviše bacamo plastične flaše i čepove, omote i ambalaže od metalizirane plastike, opuške cigareta, štapiće za uši od plastike, jednokratne posude za hranu, čaše za jednokratnu upotrebu, plastični pribor, slamke, provode za ličnu higijenu, pelene, tamponi, pakiranja cigareta, stiropor, itd. Kao što možete zamisliti lista se nastavlja u nedogled.

Odgovornost za našu planetu snosimo svi mi, ne samo neodgovorni proizvođači koji nemaju adekvatan plan za recikliranje svojih proizvoda, već i svi mi koji te proizvode kupujemo. Količina svakodnevnog odpada je povećana do te mjere da bi svaki dan trebalo da nam bude dan planete Zemlje.

Sa ovakvim “napretkom”, uskoro će čitava planeta izgledati ovako:

Naučite kako da reciklirate ovaj odpad na sledećim stranicama: plastične kese, automobilske gume, plastične flaše.