Drinska regata 2017 – od 19. do 23. jula

od Živeti sa prirodom 5,670 views0

Krajem 19. i početkom 20. veka rekom Drinom suvereno su vladali, splavari koji su na svojim splavovima svakodnevno savladivali talase ćudljive reke Drine. Oni su svojom splavarskom veštinom, smelošću i izdržljivošću izazivali divljenje. Stogodišnje splavarenje Drinom prekinuto je izgradnjom hidroelektrane, a čuveni drinski splavari su morali da napuste svoju reku i svoje zanimanje.

U stara vremena imala je ime Drinos, a narod joj je dao imena Zelenika i Zelenka (po zelenoj boji vode). Reka Drina opasuje Taru sa severozapadne i severne strane i predstavlja najvecu kontaktnu reku opštine Bajina Bašta u dužini od 60 km. Drina se ubraja u najčistije vodene tokove Srbije. U pokušaju da od zaborava otrgne barem deo ovog vremena, kada je na stotine splavara plovilo Drinom, Sportsko-turisticki centar »Bajina Bašta« svake godine organizuje »Drinsku regatu«. Ove godine regata se održava po 24. put. Zaploviće nekoliko pravih splavova, od tarskih četinara, ali i stotine čamaca i raznoraznih originalnih plovila sa više hiljada regataša.

Drinska regata je centralna turističko – rekreativna manifestacija koja bi trebalo da predstavi turističku ponudu ovog kraja. Regata je najposećeniji dogadjaj u Zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi. Ovaj jedinstven događaj na reci Drini, tokom tri dana, različitim sadržajima privuče desetine hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. A tako će biti i ove godine u periodu od 19-23 jula.

PROGRAM DRINSKE REGATE (Jul 19 – Jul 23)

PRVI DAN – sreda, 19. jul
21.00 Koncert Tropiko bend u SRC „Braća Milutinović“

DRUGI DAN – četvrtak, 20. jul
16.00 Takmičenje u pripremanju riblje čorbe pored reke Vrelo u Perućcu.
21.00 Revijalni koncert trubačkih orkestara u SRC „Braća Milutinović“

TREĆI DAN – petak, 21. jul
17.00 Egzibicioni skokovi sa mosta, izletište Rača.

Muzički festival MOST FEST, prvo veče učestvuju:
20:15 Predgrupe
21:00 Zdravko Čolić

ČETVRTI DAN – subota, 22. jul

Do 10.30 Evidentiranje plovila i učesnika i spuštanje plovila

11.00 24. Drinska regata, zabavno rekreativni spust.

Muzički festival MOST FEST, drugo veče učestvuju:
21:00 Rok u ponoć
22:00 Neverne bebe
00:00 Kerber

U periodu od 19. do 23. jula biće organizovan mini sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakija na trgu i glavnoj ulici u Bajinoj Bašti.

Više informacija na: regata.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>