Duga kao krug, ali gde je ćup?

od Živeti sa prirodom 4,168 views0

Ko još nije čuo priču o ćupu zlata na kraju duge? O ispunjenju želje kada prodje ispod duge? O vilenjacima koji svojim štapićima onima koji veruju crtaju duge da bi po njima hodali? Duga spada u najlepše pojave u prirodi. Moguće je videti puni krug duge – ali uslovi na nebu moraju biti baš kako treba. Plus morate biti veoma visoko! Puni krug duge je fotografisao  Colin Leonhardt iznad plaže Cottesloe u Australiji 2013. godine. On je bio u helikopteru nakon pljuska pred sam zalazak sunca.
                                                                       Cottesloe Beach, Perth, Australia
Prelamanjem sunčeve svetlosti kroz kišne kapi koje deluju kao prizme nastaje duga koja može da bude kao pun krug svetlosti na nebu. Ovako nešto se dešava veoma retko, ali izgleda fenomenalno. Uslovi na nebu moraju da budu baš savršeni, čak i ako jesu, donji dio punog kruga duge obično nije vidljiv zbog horizonta. Zato ne vidimo duge kao krugove, već samo kao lukove preko neba.

 

Hawaii

Kada vidite dugu, obratite pažnju na položaj sunca. To će vam pomoći da odredite koliki ćete luk da vidite. Što je sunce niže, viši je vrh duge. Kada bi se mogli popeti dovoljno visoko, videli biste da se neke duge nastavljaju ispod horizonta. Planinari ponekad vide gotovo puni krug duge, iako čak ni na većoj planini nije dovoljno visoko da bi se video pun krug duge.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>