DVADESET MINUTA BORAVKA U PRIRODI VRAĆA ENERGIJU

od Živeti sa prirodom 17,731 views0

Naučnici kažu da je priroda „pogonsko gorivo za dušu“ i da se u dodiru sa njom čovek oseća više živim. Biti na čistom vazduhu u prirodi i u kontaktu sa prirodom deluje stimulativno i revitalizirajuće na čoveka.

Tim naučnika je do tog zaključka došao nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera. Stavljani u aktivne situacije kao i one u stanju mirovanja i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored reke ili bilo gde na svežem vazduhu).

Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su takođe tražili da sebe zamišljaju na različitim mestima kako bi utvrdili da li im se energija povećava kada zamišljaju da su u kontaktu sa prirodom.

Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali na otvorenom i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im povrati energiju.

Izvor: tinkturedrsulca.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>