EKOLOŠKA KATASTROFA Nestalo Jablaničko jezero: “Nema ni jedne jedine kapi”

od Živeti sa prirodom 9,056 views0

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u celosti je nestalo nakon što je Elektroprivreda BiH maksimalno iskoristila zalihe vode koje su tamo bile akumulirane kako bi proizvela što više električne energije tokom hladnih dana u januaru. Ovakva odluka verovatno će imati dugoročne i katastrofalne ekološke posledice, tvrde ekološka udruženja, dok iz Elektroprivrede BiH te optužbe odbacuje, prenosi Jutarnji.hr

– Ovo je potpuna katastrofa, uništeno je više od dva miliona ribljih jedinki i to nisu paušalne ocene već podaci s terena, izravno povezani s aktualnim studijama koje su rađene o flori i fauni u jezeru, a izradile su ih dve znanstvene institucije – Prirodnomatematički fakultet i Poljoprivredni fakultet iz Sarajeva – izjavio je za portal Klix.ba Mirsad Trešnjo iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, koji upravnik ribolovnog područja Konjic, koji čine reka Neretva s pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Iz Elektroprivrede BiH demantuju da se u ovom slučaju radi o ekološkoj katastrofi.

– Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema. Povoljan hidrološki razvoj u poslednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za 5 metara. Dalje povećanje kote očekuje se u narednom periodu – saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Kako navode slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012.godinu.

– Ni u tom periodu aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan – stoji u saopštenju.

Kako je ranije naveli iz Elektroprivrede BiH riblji fond iz jezera nije uništen, nego je migrirao.

Međutim, profesor zoologije i ekologije na sveučilištu “Džemal Bijedić” u Mostaru Sanel Riđanović kaže kako stvari nisu ni iz bliza tako jednostavne te da je pričinjena šteta zapravo nepopravljiva, posebno po riblji fond koji se udomaćio otkako je nastalo Jablaničko jezero 1953. godine.

– Neke endemske vrste kada jednom nestanu, nikad se više neće vratiti. Možda će trebati dvadeset, pedeset ili sto godina za povratak na neko ranije stanje, ali to nitko sa sigurnošću ne može govoriti. U načelu, jednom kad narušiš vodeni ekosistem on se doista nikada ne može vratiti na ranije stanje – rekao je Riđanović.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>