Gardijan piše o Skadarskom jezeru: Gradnja preti netaknutoj prirodi

od Živeti sa prirodom 3,576 views0

Skadarsko jezero je najvece Balkansko slatkovodno jezero na granici Albanije i Crne Gore , okruženo dramatičnim kraškim planinama, bistrom vodom, stjenovitom obalom i netaknutim plažama , bogato je močvarnom divljači s više od 260 vrsta ptica.
Skadarsko Jezero je zaštićeni nacionalni park od 1983 , 1996 je dodan na svetski popis močvara koje su od međunarodnog značaja po Ramsarskoj konvenciji i krajem 2011. godine , formalno je nominovan za status UNESCO baštine.
Sada ovom jedinstvenom dragulju preti privatni interes Porto Skadar Lake u obliku luka , marina, vila s vrlo malo obzira prema prirodi , lokalnoj kulturnoj baštini. Ako ovaj “projekt” podje napred ljepota i eko sistem Skadarskog jezera ce biti trajno uništen.

Građanski aktivista i administrator stranice “Stop Porto Skadar Lake” Milan Knežević za “Gardijan” je kazao da su nadležni organizovali javnu raspravu, o kojoj niko nije bio obaviješten

Životna sredina je u opasnosti od kada je država dala zeleno svjetlo za izgradnje elitnog turističkog odmarališta “Porto Skadar Lejk” u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

“U odmaralištu će spavati 600 gostiju u 30 vila, a projekat uključuje i marinu. Nekoliko projekata hidroelektrana su takođe planirani, na najvećoj pritoci jezera (Morači), što jezero takođe dovodi u opasnost”.

Istom temom, bavili su se svjetski naučni časopsisi “New scientist”, “Globe”, “Planet Earth”…

Građanski aktivista i administrator stranice “Stop Porto Skadar Lake” Milan Knežević za “Gardijan” je kazao da su nadležni organizovali javnu raspravu, o kojoj niko nije bio obaviješten.

“Nema kontrole nad nelegalnim aktivnostima u Nacionalnom parku i bilo kakva vladina tvrdnja da će gradnja odmarališta biti strogo kontrolisana je fantazija. Već postoji više od 100.000 nelegalnih objekata u Crnoj Gori. Vlada planira da privatizuje svih pet crnogorskih nacionalnih parkova. Ne želim da pričam o ljepotama moje zemlje u prošlom vremenu, kako već pričamo o djelovima naše obale”.

Preduzeće “Montenegro rizort”, koje je osnovao francuski biznismen Lionel Sonigo, na Biškom repu namjerava da izgradi 51 hotelsku jedinicu, 32 vile, marinu u podnožju poluostrva i restoran na vrhu, odakle će se vidjeti cijelo jezero. Rizort će se graditi u dvije faze, a ukupna vrijednost je 115 miliona eura.

Trinaest nevladinih organizacija ranije su u mišljenju na izradu Prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park NP Skadarsko jezero posebno ukazali na problematičnost gradnje turističkog naselja od skoro 35.000 kvadrata. Ocijenili da Vlada mora hitno izbaciti taj projekat iz Prostornog plana, jer služi samo za sticanje lične dobiti stranih investitora, dok će taj zaštićeni prostor biti trajno devastiran.

Crnogorski naučnik i član CERN-a Dragan Hajduković nedavno je pokrenuo kampanju protiv gradnje. Obišao je i gradilište sa predstavnicima SNP-a, pokreta URA, Demosa, DF-a, Demokrata i SDP-a, istakavši da namjerava da obezbijedi podršku poslanika kako bi Skupština zaustavila izgradnju…

Iz “Montenegro rizorta” su više puta poručili da imaju sve potrebne dozvole i urađenu studiju o uticaju na životnu sredinu i da rade po svim ekološkim standardima. Sonigo je dozvolu dobio 2014. godine.
Ukupni prihodi države od projekta planirani su na 20,9 miliona eura, a bilo bi zaposleno 180 stalnih i još toliko sezonskih radnika.

Zindović: Partije, Hajduković i NVO žele da zaustave razvoj Crne Gore

Menadžer “Porto Skadar Lejka” Ivan Zindović kazao je juče da su napisi u svjetskim medijima proizvod negativne kampanje političara i političkih partije, koje su “već ocijenili građani”.

“Nedavni protest političara i političkih partija i takozvanih ‘ekoloških’ nevladinih organizacija, koji su predvođeni Hajdukovićem, obišli mjesto gdje ćemo graditi Porto Skadar Lejk, pokazao je da iza kampanje protiv tog projekta stoje politikanstvo i sitni politički interesi. Ti ljudi očigledno samo žele da zaustave privredni i turistički razvoj Crne Gore i ovog kraja”, rekao je Zindović “Vijestima”.

On je ponovio da imaju građevinsku dozvolu i sve studije koje su radili eksperti iz tih oblasti, da rade po eko-standardima i da niko ne može zaustaviti izgradnju Porto Skadar Lejka.

Spasimo Skadarsko Jezero od gradnje apartmana i gradjevinskog razvoja ostavimo ga da bude Nacionaini Park za sve nas! Potpišite peticiju: https://www.change.org/p/government-of-montenegro-save-skadar-lake-last-european-wilderness

Izvor, Fotografije

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>