Koliko drveća je potrebno da se proizvede kiseonik za jednu osobu?

od Živeti sa prirodom 8,058 views0

Udahnite, čeka vas veliko iznenađenje kad saznate koliko drveća je potrebno da proizvede kiseonik za naša pluća.

Drveće oslobađa kiseonik kada koristi energiju od sunčeve svetlosti da dobije glukozu iz ugljen-dioksida i vode. Kao i sve biljke, drveće takođe koristi kiseonik kada podeli glukozu da bi oslobodilo energije za funkcionisanje svog metabolizma. U toku 24 časa, jedno stablo proizvede mnogo više kiseonika nego što je potrebno za njegovo funkcionisanje.

Potrebno je šest molekula ugljen-dioksida za proizvodnju jednog molekula glukoze u procesu fotosinteze. Dok se u tom procesu oslobodi šest molekula kiseonika kao sporedni proizvod. Odraslo stablo javora može doseći 12 m visine i može biti teško oko dve tone, uključujući korenje i lišće. Ako stablo raste oko pet procenata svake godine, to je oko 100 kg drveta, od čega je 38 kg ugljen, na osnovu čega sledi da se dobije oko 100 kg kiseonika godišnje.

Prosečan čovek udahne oko 9,5 tona vazduha godišnje, ali kiseonik čini samo oko 23 % od tog vazduha, a uspemo da upotrebimo samo trećinu kiseonika kojeg udahnemo. To je po veoma gruboj računici oko 740 kg kiseonika godišnje. Dakle, potrebno je oko 7 ili 8 stabala  da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu.

Izvor: sciencefocus.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>