KUSTURICA: Dok sam živ, neće proći pokušaj istraživanja nikla u Mokroj Gori, ovog puta kamufliran „istraživanjem rude gvožđa“ !

od Živeti sa prirodom 5,985 views0

– Ne ispituju ti tragači rudu željeza, nego traže nikl i basnoslovne milijarde! – ovako je Emir Kusturica, predsednik Skupštine parka prirode ”Mokra Gora” reagovao na vest da je beogradsko preduzeće ”Global Mining Internacional” (Globalno internacionalno rudarstvo) d.o.o. podnelo zahtev za geološka istraživanja u Mokroj Gori.

”Globalni rudari” obratili su se Zavodu za zaštitu prirode Republike Srbije, sa zahtevom ”za izdavanjem uslova zaštite prirode za izvođenje geoloških istraživanja oolitskog gvožđa i pratećih metala u mokrogorsko-rzavskoj obasti”. Zahtev je podnet 28.decembra 2016.godine, uz navođenje devet lokacija na kojima bi bila vršena geološka ispitivanja.

Zavod za zaštitu prirode RS doneo je rešenje kojim se ovaj zahtev za geološka istraživanja – odbija: – Na teritoriji zaštićenog prirodnog dobra Parka prirode ”Šargan – Mokra Gora” nalazi se 85 odsto lokacija predviđenih za istraživanje. – navodi se u obrazloženju rešenja ZZP. – Istražni prostor je u reonima sa režimima zaštite I, II i III stepena. U zonama I i II stepena zaštite zabranjena su bilo kakva geološka istraživanja, a na čitavoj teritoriji zaštićenog prirodnog dobra zabranjena je eksploatacija.

Foto: Z. Šaponjić

Logike da su bespredmetna geološka istraživanja ako nije dozvoljena eksploatacija – ”globalni rudari” očigledno se ne drže, a iz obrazloženja njihovog zahteva za izdavanje ”uslova za zaštitu prirode” vidi se i zašto: ”Utvrđivala bi se, odnosno ispitivala, oolitska ruda gvožđa sa ekonomski interesantnim sadržajima nikla i kobalta, kao i provera mogućnosti valorizacije drugih komponenti kao što su hrom, platinska grupa elemenata, retke zemlje i skandijum”.

– Zavod za zaštitu prirode RS odbio je ove tragače za milijardama, zbog toga što to nije zdravo i zbog toga što je Mokra Gora, osim ekološkog, postala i centar kulturnih dešavanja. – kaže Kusturica. – Mokra Gora generiše kulturu, a ne kopanje nikla! Ponavlja se pokušaj da se osvoji jedan prostor. Znajući koliko je taj kapital privlačan, takvih će pokušaja uvek biti, ali dok sam živ, toga neće biti! Ova Vlada Srbije dovoljno je pametna da joj to ne treba! Ali, ako bi bilo potrebno da se latimo i oružja i da branimo zemlju od uništenja, onda… Branićemo se od tog, kako oni kažu – ”bezbednog kopanja nikla u kojem niko ne bi bio oštećen”. Kako bi to izgledalo? Nismo u stanju ni da vodu za piće u Užicu održimo bezbednom i zdravom, a da nam bude bezbedna eksploatacija nikla?! Srećom, osim savesnog i opreznog Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ovih dana se dogodilo još nešto lepo: nova vlast u Višegradu odmah je suspendovala odluku prethodne vlasti kojom je istraživanje i eksploatacija rude nikla na teritoriji opštine Višegrad bila dozvoljena!

– I neko se nada da će proći ”fora” sa navodnim ”istraživanjem željeza – jer Smederevo radi pa treba više željeza”, a u stvari traži nikl? Dok sam ja živ, toga neće biti! – poručuje Emir Kusturica.

ISKRA – Radoje Andrić

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>