Najpopularniji prirodni vidikovci Srbije

od Živeti sa prirodom 7,992 views0

Predstavljamo vam mali odabir prirodnih lepota koje u Srbiji postoje i koje su s dostupnošću tehnologije doživele pravu renesansu. Ukoliko se nađete u ovim delovima Srbije, ne propustite da pored vidikovaca obiđete i okolinu i saznate, vidite i doživite neverovatna iskustva.

Nećemo mnogo opisivati poglede sa ovih vidikovaca, jer je to stvar ličnog doživljaja. Ali ako postoji zajednički osećaj koji nas tada obuzima onda treba izdvojiti: osećaj slobode, strahopoštovanje prema prirodi i misao o ništavnosti naših svakodnevnih problema. Mala katarza. Pred vama je šest vidikovaca, po tri sa istoka i zapada, pa da počnemo…

PLOČE – ĐERDAP

 

Na istoku Srbije, tridesetak kilometara od Donjeg Milanovca nalazi se klisura Veliki Kazan. Na tom mestu je Dunav u celom svom toku najuži oko 140 metara i najdublji oko 90 metara. Takođe treba istaći da se 80 kilometara uzvodno, kod Golupca, nalazi najširi deo Dunava (6000 m). Inače, Đerdap je najveća klisura u Evropi, sa dužinom od oko 100 km. Iznad klisure Veliki Kazan na 350 metara nadmorske visine nalazi se mesto na kom se stres topi i nestaje, a sam vidikovac nosi naziv Ploče. Svakako treba posetiti i ostala tri vidikovca: Mali Štrbac, Veliki Štrbac i Mali Prolaz koji su u blizini, a za prave avanturiste, planinare, bicikliste i ostale, detaljnu mapu i plan možete naći ovde i ovde. Sa Malog Štrpca pruža se nestvarni pogled na rumunsku stranu i jasno vidi uklesan lik poslednjeg kralja Dakije, Decebala, najveću skulpturu u steni u Evropi, pa prizor asocira na neke scene iz filma Gospodar Prstenova. Još jedan ljudskom rukom uklesan spomenik nalazi se 8 km uzvodno od mesta Tekija, to je Trajanova tabla, latinski natpis uklesan na steni iznad Đerdapske klisure. Nastala je između 100. i 103. godine nove ere. Posvećena je rimskom caru Trajanu. Izgradnjom hidroelektrane Đerdap I (1963—1972 odlučeno je da se Trajanova tabla iseče iz prvobitne stene i postavi u stenu 21 metar iznad prvobitnog mesta, tako da bude vidljiva s reke.

KABLAR – ČAČAK
Mora da je posebno Čačanin biti!

Pesma „Sa Kablara i Ovčara” je himana sabora trubača u Guči, vezana za dva planinska masiva Ovčar i Kablar koja razdvaja regionali put Čačak – Užice. Upravo sa njihovih vrhova pruža se pogled na kom bi pozavidele mnoge zemlje sveta. Pogled koji ističe posebnost i zaslužuje pesmu i himnu. Dakle, na samom vrhu Kablara, na 850 metara nadmorske visine, nalazi se jedan od najpoznatijih vidikovaca u Srbiji, sa koga se pruža pogled na prirodni i neponovljivi, Zeleni Jing Jang, koga formiraju meandri reke Zapadne Morave, sa gradom Čačkom koji se vidi u daljini. Poznata slika iz mnogih udžbenika, knjiga, razglednica… Ceo ovaj kraj nosi naziv Ovčarsko-kablarska klisura, a poznat je i kao Srpska Sveta Gora i spada u zaštićena područja izuzetnih odlika. U podnožju svakako možete posetiti Ovčar banju i sagledati jedno od najživopisnija klisura u Srbiji sa vode, tj. provozati se Moravom. Izvanredna kombinacije prirode i kulturno-istorijskog nasleđa, na svega 18 kilometara od Čačka.

BABIN ZUB – STARA PLANINA

 

Stara planina doživljava pravi bum, ako je suditi po društvenim mrežama. Brojni avanturisti, ljubitelji prirode, fotografi, biolozi, istraživači, sportisti, svakodnevno je otkrivaju, pa je trenutno mesto sa najviše otkrivenih vodopada, kanjona, a slike koje možete pronaći na internetu izgledaju kao magnet za privlačenje, od turista pa do stranih filmskih produkcija. Stara planina se nalazi pedesetak kilometara istočno od Knjaževca i najveća je planina istočne Srbije. Njen visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj. Stara planina nosi i drugo ime – Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. Kao jedna od najlepših u Srbiji predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Ono što ovde vredi videti je najviši vrh Srbije Midžor, na nadmorskoj visini od 2.169 metara, kao i brojne i još nedovoljno poznate vodopade. Vidikovac i vrh Babin zub nalazi se na 1750 metara nadmorske visine, zapravo je samo jedna od dvadesetak stena. Izrazito dominira okolinom, jer je gotovo bez vegetacije i čini kontrast okolnom zelenilu, pa tako iz daljine podseca na ostatke neke mega tvrđave. O staroj planini više ovde.

SOKOLOV KAMEN – SUVA PLANINA

 

Još jedna asocijacija na filmove iz oblasti epske fantastike dolazi nam iz jugoistočne Srbije, na 20 kilometara južno od Niša, sa Suve planine. O njoj su pisali i velikani nauke Josif Pančić i Jovan Cvijić nazivajući je „jednim od najgorostasnijih oblika u našim zemljama“ pa cak i „Alpi juga Srbije“, zbog njenih okomitih stena koje se pružaju na severnoj strani planine i sa te strane Suva planina deluje kao da je isečena od glavnog grebena. Taj dojam najbolje se uočava sa vidikovaca, tj. vrhova: Sokolov Kamen (1520 metar), Devojački grob i Trem (1800 m) kao i kroz grebenske šetnje koje pruža, a sa kojih se najbolje otkriva sva lepota pogleda i prirode. Još uvek je kao i Stara Planina, nedovoljno istražena. Od dva vidikovca biramo i preporučujemo oba – i Sokolov kamen i Trem. Detaljnije ovde.

BANJSKA STENA – TARA

 

Nacionalni park Tara najbogatija je atraktivnim i brojnim vidikovcima od kojih su mnogi nepristupačni. Oni najlepši su, srećom, dostupni, uređeni, ograđeni i bezbedni za posetioce: Crnjeskovo, Bilješka stena, Osluša, Vitmirovac i Banjska stena. Za ovo predstavljanje odabrali smo najpopularniju Banjsku stenu (1020 m) koja se nalazi na dvadesetak kilometara zapadno od Bajine Bašte. Sa nje se pruža fenomenalan pogled na jezero Perućac sa branom i elektranom „Bajina Bašta“, reku Drinu i područje Osata u Bosni i Hercegovini. Planina Tara je takođe poznata i po svojim dubokim i divljim kanjonima i klisurama kao i bujnim i gustim autohtonim četinarskim šumama, koje je čine jednom od najšumovitijih planina Evrope. Najpoznatija biljna vrsta na Tari je Pančićeva omorika, koja ujedno predstavlja i endemsku vrstu.

MOLITVA – UVAC

 

Najpopularniji Vidikovac u Srbiji koji privlači sve više pažnje i stranim turistima nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, 12 kilometara severno od Sjenice. Neobično, bajkovito, remek delo prirode, ogledano u meandrima reke Uvca, gledate sa vidikovca Molitva (oko 1200 m), dok zaštićeni beloglavi supovi sa rasponom krila i do 3 metara lete iznad vas. Stiče se dojam da je reka sama ispisala svoje ime na latinici. Specijalni rezervat prirode Uvac je rezervat prirode I kategorije. Inače, vode reke Uvac duboko su usekle svoje korito u krečnjačke stene i formirale doline sa visokim, liticama pa se preporučuje pogled i obilazak rezervata i sa reke. Posebnu draž rezervatu daje najveći dosad poznati kompleks pećina, odnosno speleološki objekat u Srbiji – Ušački pećinski sistem. Pećinski sistem u dolini Uvca dugačak je neverovatnih i začuđujućih 6 hiljada kilometara. Odlikuje se kanalima u nekoliko nivoa, pećinskim ukrasima, sifonima i dvoranama.


Izvor: Vladislav Stojičić / P-portal.net

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>