Najzdraviji sok od koprive: Napravite napitak koji čisti organizam!

od Živeti sa prirodom 11,601 views0

Malo koja biljka ima tako opsežan popis proverenog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje kao što to ima kopriva: alergije, prehlada, giht, reuma, išijas, bolesti jetre, žuči i slezene, loša probava, čir na želucu i dvanaestercu, dijabetes, bubrežni kamenci, upala mokraćovoda, anemija, kožne bolesti, povećanje prostate, zdravlje kose. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Potiče obnovu stanica pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva. Na popisu lekovitog delovanja koprive su i najteže bolesti, kao što su rak slezene i leukemija…

Mladi listovi koprive, Foto: zivetisaprirodom.rs

U pola kilograma kopriva ima tri puta više provitamina A od dnevne potrebe ljudskog organizma, dok u 10 grama špinata ima 10 miligrama kalcijuma i 8 miligrama magnezijuma, a 10 grama koprive sadrži čak 290 miligrama kalcijuma i 86 miligrama magnezijuma.

Kao i sve druge samonikle biljke, kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani pre cvetanja su najukusniji za konzumaciju i najbolji su lek. Idealno vreme za berbu lista koprive je proleće (od marta do maja), pre cvetanja, a može se brati i u jesen pre formiranja semena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, s vrha (10-15 cm od vrha) koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu.

Mnoge domaćice je nakon kratkog blanširanja zamrzavaju te koriste tokom zime kao zamenu za spanać ili blitvu. Ako želite da je osušite i koristiti cele godine, lišće koprive osušite u hladovini, na prozračnom mestu. Osušeno se posprema u papirnate ili platnene kutije ili vrećice. Koren se vadi u proleće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mestu.

Kopriva je lekovita u svim svojim delovima – mogu se koristiti stabljika, lišće, koren i cvet. Prirodni sok od koprive najbolji je lek za čišćenje i poboljšanje krvi.

Naša preporuka je da uvek sok pravite sami kod kuće, i pored sve bolje ponude u marketima i prodavnicama, ovo je daleko najbolji izbor. Potpuno čist koprivin sok dobija se iz mladih listova i stabljika. Potrebno je samo da stavite jednu šolju vode i dve šolje koprivinih listova u blender i dobro ih izmešate. Od četiri pune šolje listova dobićete oko pola šolje čistog lekovitog soka.