Neobična “žetva” usred februara!

od Živeti sa prirodom 2,873 views0

Na krajnjem severu Vojvodine nalazi se Ludaško jezero. Bogata flora i fauna, retke, zaštićene vrste i nesvakidašnje prostranstvo koje ga okružuje, učinili su Ludaško jezero jednim od najlepših mesta netaknute prirode. Ramsarskom konvencijom o močvarama, pre tačno 40 godina jezero je proglašeno i oblašću od međunarodnog značaja.

Foto

Neobična “žetva” usred februara! Na Ludaškom jezeru se pomoću amfibije seče trska na prostoru od preko 320 hektara.

Foto

“Trska je s jedne strane dobar biloški filter, jer koristi sve te nepotrebne materije što su u jezeru”, rekao je Oto Sekereš, čuvar zaštičenog područja JP “Palić – Ludaš”.

Dobro je da se trska seče, jer se tako obnavlja i nova trska bude kvalitetnije za korišćenje, a višak biomase se izvadi iz jezera da bi bilo čistije, objasnio je Sekereš.

Ludaško jezero je poznato po bogatoj fauni kako retkih ptica tako i biljaka i riba, o kojima se u zimsko vreme posebno vodi računa.

“Probio sam led, pravimo oduške zbog riba i da bi izlazili gasovi štetni za jezero”, kaže Josip Muranji, čuvar zaštićenog područja JP “Palić – Ludaš”.

“Što se tiče životinjskog sveta, riba karakterisničnih za jezero, nekada je to bio zlatni karas. Međutim, on je potisnut od strane srebrnog karasa. Tu su štuka, šarani i čikov, vrsta ribe koje ima sada u nešto manjem broju”, kaže Sandra Čokić-Reh, rukovodilac sektora zaštite prirode JP “Palić – Ludaš”.

Oto Sekereš kaže da je brkata senica napoznatija, a ševarski tršćenjak je možda jedna od najređih ptica pevačica koji se gnezdi ovde.

“Imamo preko 230 vrsta. Ovde se to prati preko 100 godina, a od 1984. godine se održavaju i orintološki kampovi”, ističe Sekereš.

Kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, Ludaško jezero je 1994. godine proglašeno za Specijalni rezervat prirode.


Izvor

 

 

 

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>