Osvojio novac u kvizu i iz korena promenio svoj život!

od Živeti sa prirodom 4,592 views0

Kada biste osvojili novac u nekoj nagradnoj igri ili kvizu, na šta biste ga potrošili? Koliko vas bi se odlučilo da kupi njivu na periferiji grada u kome živi, počne da se bavi poljoprivredom i iz korena promeni svoj život i život svojih najbližih?

Foto

Aleksandar Golić iz Zrenjanina učestvovao je u raznim kvizovima, a sa suprugom Oliverom osvojio je ukupno 4.000 evra. U kvizu “Najslabija karika” osvojio je 2.000 evra i od toga je za 1.500 evra kupio njivu. Počeo je da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, prvenstveno da bi sebi obezbedio antistres terapiju. Posao kojim se bavio doneo mu je zdravstvene probleme i tada je odlučio da bude što dalje od ljudi, a što bliže prirodi, piše Agroklub.

“Usudili smo se da počnemo da se bavimo poljoprivredom, iako su jedina naša veza sa njom bili naši hobiji – bonsai i cveće. Registrovali smo gazdinstvo odmah nakon kupovine zemlje, 2006. godine. Od kraja 2014. godine krenuli smo u organsku proizvodnju. Rad na ovakvom gazdinstvu je vrlo naporan i u našem slučaju traje oko 10 meseci godišnje”, objašnjava Aleksandar.

Početna namera ove porodice bila je da proizvodi hranu za sopstvene potrebe. Za jednu deceniju stvorili su oazu mira i pravu “šumu” hrane. Na površini od jednog hektara nalazi se mešoviti zasad voća, u manjoj meri povrća, krmnog, lekovitog i začinskog bilja. Trenutno imaju preko 30 stalnih kultura. U prethodnih 10 godina proizvodili su još oko 15 drugih kultura od kojih su odustali.

Golići se pridržavaju principa organske proizvodnje u svakom segmentu.

“Stajnjak nabavljamo trampom za seno i detelinu i imamo ga uvek u velikim količinama. Koristimo pripravak od koprive i druge recepte, koji su jednostavni i efikasni u organskoj poljoprivredi. Takođe, sve naše biljne ostatke sa gazdinstva i domaćinstva kompostiramo ili koristimo kao bio masu za zagrevanje doma. Zaštitna sredstva koristimo samo sa liste dozvoljenih sredstava u organskoj proizvodnji. Borbu se štetočinama vodimo uz pomoć prirodnih predatora, setvom bilja koje odbija štetočine ili fizičkim sakupljanjem gde je to moguće. Navodnjavanje radimo po potrebi, sopstvenim sistemom za navodnjavanje”, objašnjava Golić.

  Foto: Kompostiranje bio mase

“Od naših plodova stvaramo voćne sokove, džemove, slatka, kompote, rakiju, zimnicu, a uskoro očekujemo i naše sušeno bilje i sušene plodove. S obzirom na to da najveći deo hrane trošimo za sopstvene potrebe, do sada nismo imali puno viškova za tržišnu ponudu. Međutim, naša stabla rastu i rod se povećava. Očekujemo da nam raznovrsnost ponude gotovih organskih proizvoda uskoro donese neku opipljiviju ekonomsku dobit“,kaže Aleksandar Golić.

Foto

Golići savetuju mladima da krenu u ulaganje korak po korak i da se ne “zaleću” sa skupim kreditima. Kažu, potrebno je odrediti prioritete i na osnovu njih se fokusirati i raditi postupno.

“Najbolje je da krenu i napreduju od sopstvenih sredstava. Ima i puno drugih mogućnosti. Mogu da uzmu startap kredite, da uzmu nepovratna sredstva, stimulacije. Najvažnije od svega je da imaju ideju, informaciju i viziju”, poručuje Aleksandar.

Više na: http://www.agroklub.rs

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>