Otkrivena misterija sela u kojem ljudi dugo žive?

od Živeti sa prirodom 20,198 views0

Ako se, kojim slučajem, zateknete u okolini Tare ili rešite da se čuvenom Šarganskom osmicom provozate do obližnje Mokre Gore, nemojte zaobići jedno malo mesto za koje ste bezbroj puta čuli, a možda niste znali da je i ono smešteno u zelenim nedrima tog dela zapadne Srbije. Kremanska oblast (ili Šarganska oblast) obuhvata sjeverni dio Zlatibora. Centar oblasti je selo Kremna, rodno mjesto proročke familije Tarabića. Drugo veliko selo Kremanske oblasti je Mokra Gora. Na zapadnoj granici Kremanske oblasti, na prelazu ka Tari, nalazi se selo Bioska. Kremanska oblast se na sjeveru graniči sa planinom Tarom, na istoku sa užičkim krajem, na jugu sa drugim dijelovima Zlatibora (konkretno, sa selom Semegnjevom), a na zapadu sa Bosnom.

Foto

Zbog idealne nadmorske visine, vetrova koji ne prestaju da se sudaraju, prostranih livada i planinskih vrhova obraslih gustim četinarskim šumama, selo Kremna je još u 20. veku nazvano “slatkom malom vazdušnom banjom”. Prirodne lepote, zdrav vazduh, odlična domaća kuhinja i rakija, blizina Tare i Zlatibora, ali i ono za šta niko nije sasvim siguran da li je mit ili stvarnost, učinili su da Kremna postane jedna od najpopularnijih turističkih destinacija ovog kraja.

Foto: Dom proroka

Vizionarsku reputaciju selo je steklo još u doba Nemanjića. Članovima vladarske dinastije meštani su u ta davna vremena otkrili kakav uticaj klima ima na zdravlje, pa su tu sagradili letnjikovce. Ako je verovati lokalnoj legendi, Kremanska kotlina nastala je u ranoj fazi formiranja Zemlje, kada je u nju udarilo drugo nebesko telo. Naučnici su u međuvremenu dokazali da tamošnje stene sadrže neobične elemente, neku vrstu poludragog kamenja za koje Kremanci veruju da se pomno ispituje u svetskim laboratorijama. A odatle stižu dokazi da zemljište zahvaljujući sastavu ima moć biogenog zračenja koje blagotvorno deluje na organizam. I zaista, stanovnici tih predela dugo žive, a vitalni su i u poznim godinama.

Foto: Kosmička kugla

Možda baš iz tog kamena i sveprisutne energije odavde potekoše mnogi vidoviti ljudi, među njima i “srpski Nostradamusi”, Miloš i Mitar Tarabić. O čudesnoj moći predviđanja po kojoj su Tarabići postali naširoko poznati, postoji nekoliko objašnjenja. Najrasprostranjenije je zasnovano na Kremanskom kamenu ili Kosmičkoj kugli. Naime, veruje se da su nekada davno ovo malo selo zasuli milioni kamenja iz svemira, koji su zračili energijom koja izaziva vidovitost. Njihova opšteprihvaćenost ogleda se u velikom broju tačnih predviđanja, ali i u mudrim mislima prostog srpskog seljaka, koja su na jednostavan i slikovit način prikazivala stvarnost.

Foto:

A u zaseoku Tarabići pored puta prema Tari, nedaleko od rodne kuće čuvenih vizionara, poglede danas privlači svratište nazvano Dom proroka, u kojem posetioci svakog dana mogu čuti priče o našem najznačajnijem mitu. Tu su Miloševa drvena statua, dokumenti i isečci iz novina, amajlije, suveniri, dok pred kućom stoji skulptura Mitra i prote Zaharija. U spomen-domu se nekad nalazila i “kosmička kugla”, glatka kamena lopta prečnika jednog metra, koja je svojevremeno pala sa neba. Kada je kuća pre nekoliko godina zapaljena, kugla je izgorela, iako vatra ne bi trebalo da naškodi jednoj steni. Vlasnik neobičnog muzeja kasnije je parče koje je od nje ostalo uzidalo u trem ispred kuće. Turisti često zastanu ispred sivog kamena kako bi zamislili želju, jer veruju da ima neku moć. Kremnu je svojevremeno posetila i glumica Semka Sokolović, koja je tvrdila da mesto zaista zrači posebnom energijom i da se u jednom trenutku našla u čudnoj ljubičastoj magli…
U svakom slučaju, Kremna je uvek privlačila pažnju turista, pa je ne treba zaobići u obilasku ovog dela Srbije.

Izvor: 1, 2

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>