Posledice upotrebe klima uređaja

od Živeti sa prirodom 5,187 views0

POSTOJE dani kada nam je život nezamisliv bez klima uređaja, kako kod kuće tako i na poslu. Kada je prostor rashlađen mozak nam brže radi, bolje su nam kognitivne sposobnosti i ne osećamo malaksalost. Ipak, ukoliko temperaturu snizimo toliko da je razlika između unutrašnje i spoljašnje viša od deset stepeni, i ako ne čistimo redovno klima-uređaj, onda od njega možemo da imamo više štete nego koristi.

Posledice nepravilnog odžavanja:

U klimama se sakupljaju bakterije, gljivice, buđ, prašina, grinje, dlake, a sve to može da dovede do niza bolesti, a najpre infekcija disajnih puteva. Rizikujemo da “zaradimo” upalu pluća, katkad bronhitis, a česti pratioci su i jake glavobolje, zamor, nadražena sluzokoža nosa i grla. Ipak, najopasnija bakterija koja vreba iz klima-uređaja je ona koja izaziva podvrstu upale pluća, odnosno legionarsku bolest. Ona započinje slabošću organizama, pospanošću i glavoboljom, a prati je i veoma visoka telesna temperatura. Najveći rizik da obole imaju osobe sa slabim imunitetom, hronični bolesnici, pušači i alkoholičari. Neočišćeni klima-uređaji ne prijaju ni osobama koje pate od alergija. Mogu, čak, da podstaknu napade astme!

Posledice preniske temperature:

Ako klima hladi prejako, vaše telo će svaki put kada budete izašli napolje doživeti šok. Opasnost se duplira kada je reč o hroničnim bolesnicima, deci i starijim osobama. Zbog razlika u temperaturi opterećen je kardiovaskularni sistem, srce radi ubrzano, a čak i mladi ljudi mogu da osete bol u grudima. Prejako duvanje iz klime ne prija ljudima koji nose kontaktna sočiva. Ljudima sa hroničnim bolovima u kostima i zglobovima stanje se pod uticajem klima-uređaja pogoršava. I najzdraviji čovek, kada se duže vreme nalazi ispred uključene klime, može da završi neslavno, sa jakim bolovima u glavi, koja može na izvesno vreme i da bude ukočena i iskrivljena. Osim toga, zbog suvog vazduha koža gubi vlagu, puca, počinje da nas svrbi.

Deca:

Ukoliko ste vi ovisni o klima-uređaju, onda barem nastojte da svoje dete ne izlažete talasima hladnog vazduha, jer rizikujete da dobije upalu uha. Takođe, ako imate sasvim malo dete, izbegavajte da sa njim u naručju dugo boravite u velikim tržnim centrima. Temperatura u njima često preniska, a i ne možete da znate kada je u njima sistem za rashlađivanje čišćen.

Preporučujemo vam da potražite spas od vrućina u debelom hladu, u blizini neke reke ili jezera gde će vas svež vazduh oporaviti ne samo od vrućine nego i od svakodnevnice…

Izvor

 

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>