POVRATAK U SRBIJU VIŠE NIJE ALTERNATIVA: Dijaspora podiže plantaže voća u Srbiji

od Živeti sa prirodom 9,254 views0

Meštani Sirče kod Kraljeva, nakon zatvaranja brojnih kraljevačkih preduzeća i gubitka radnih mesta, šansu za zaradu su pronašli u poljoprivredi. Uz pomoć grada i ljudi u dijaspori na plodnoj zemlji podižu se plantaže voća, popravljaju se seoski putevi i zaustavlja višedecenijska migracija.

Do pre tri godine posed od četiri hektara plodne zemlje Mladena Vasiljevića iz Sirče kod Kraljeva bio je u šipražju i korovu. Danas, nekad zaparložena ledina ovog zaljubljenika u selo i nasleđenu dedovinu, pruža sasvim drugu sliku.

“Najpre sam iskrčio ceo posed, pripremio zemlju i posadio 14.000 sadnica maline sorte “Vilamet”, s tim što ću do kraja godine na još dva i po hektara da posadim maline ili neko drugo voće. O tome ću da se dogovorim sa sinom koji je uložio značajna sredstva u obradu i nabavku sadnog materijala. Očekujem i pomoć Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva, jer je domaćinstvo registrovano i sve radnim po utvrđenim standardima”, kaže Mladen.

Bez obzira na dobar posao u Holandiji Mladenov sin u rodnom kraju i voćarskoj proizvodnji, naročito maline vidi šansu za novi početak, što se poklapa s očevom željom o sinovljevom, što skorijem, povratku.

Vasiljevićima i svim drugim budućim voćarim ide na ruku razumevanje i podrška grada. Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva ističe da je u prošlog godini od 70 miliona, koliko je grad izdvojio za podsticaje u poljoprivredi, osam miliona uloženo u podizanje novih zasada voća i da će se s tom praksom nastaviti i u ovoj godini.

Ovih dana u Sirči se popravljaju decenijama zapostavljani seoski putevi. Rekonstuisano je pet kilometara atarskih puteva i narednih dana oni će biti podasiti, uz pomoć grada. U mesnoj zajednici ističu da su meštani zahvalni i Radio televiziji Srbije koja je svojim prilozima ukazivala na loše stanje putne infrastrukture u selu, ali i na druge komunalne probleme.

Rade Marić i Zoran Đekić posebno naglašavaju da će bolji putevi i standard života u selu zaustaviti višedecenijsku migraciju. Sirčanska zemlja, kažu oni, je čuvena po plodnosti i šteta je da se ne obrađuje.

Propadanjem Magnohroma, Fabrike vagona i drugih drugih nekad velikih industrijskih firmi Sirčani su izgubili nekoliko stotina radnih mesta. Po mišljenju meštana, poljoprivreda bi uz podršku grada i države mogla da bude najsigurnija alternativa nekada moćnoj kraljevačkoj industriji.

RTS

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>