Prirodni fenomen – najveće zimovalište sova ušara na planeti nalazi se u Srbiji

od Živeti sa prirodom 7,611 views0

Prema istraživanjima, u Vojvodini se gnezdi najveći broj parova sova ušara, čak 3.500, a najveće zimsko jato zabeleženo je upravo u Kikindi 2009.godine gde je broj jedinki bio 734. Zimska jata sova ušara se često sele zbog nedostatka hrana i upravo je Kikinda idealno zimovalište zbog obilja hrane u okolini grada.

Foto: visitkikinda.info

Mala ušara ili utina spada u sove srednje veličine i dužina tela se kreće između 31 i 40 centimetara, a raspon krila od 85 do 100 centimetara, dok je prosečna jedinka teška manje od 350 grama. Glava utine je okrugla i prepoznatljiva po tome što na vrhu ima „uške“ — uzdignuto perje koje podseća na uši, a po tome je ova sova i dobila naziv.

Sove nisu samo ukras na drveću, one imaju veoma značajnu ulogu u ekosistemu. Ove korisne ptice indirektno čuvaju naše zdravlje i zato treba da im se odužimo tako što ćemo i mi čuvati njih – objasnili su stručnjaci iz Centra za zaštitu sove Srbije. Svake godine u jatu one dolaze početkom novembra, odlaze tokom aprila kada sa sobom odnose i svoje mlade.

Centar Kikinde, kao najveće zimovalište sova na svetu zaštićen je posebnom odlukom SO Kikinda. Ovom odlukom zabranjuje se svako oštećivanje ili uništavanje gnezda i legla sove utine, kao i područja njihovog razmnožavanja, orezivanja i seča stabala na kojima je registrovano zimovalište. A koliko su postale popularne širom svetu, potvrđuju i brojne posete ornitologa iz Velike Britanije i Amerike. Serijal pod nazivom „One planet“ u produkciji BBC-a prošle godine snimio je i film o malim utinama koji će se prikazivati u više od 150 zemalja sveta.

Kako izgleda centar grada u novembru, pogledajte snimak…

U čast sovama se od 2012. godine u Kikindi održava i manifestacija “Sovembar”.