Vrana, gavran, ili gačac?Znate li razliku?

od Živeti sa prirodom 6,633 views0

Autor: Predrag Božin - izmogugla-pbozin.com

Posetim po nekad zološki vrt, ali iskreno, ove ptice me nikada nisu interesovale. Vrana, gavran, svodilo se na isto, sve dok nisam imao priliku bliže da se upoznam sa jednom od njih…

Slučajno sam naišao na mladunče vrane, i naravno, nisam odoleo a da ne ovekovečim naš susret. Tražeći idealni ugao, trudeći se da se približim što bliže, nisam ni primetio da me odrasla ptičurina nadleće. Sve dok nije počela da kruži iznad mene, sve niže, gakčući uz put, nisam se obazirao na okolinu. Kroz glavu mi prođoše one scene iz Hičkokovog filma „Ptice“. Ne želeći da i ja tako prođem, povukao sam se. Nije bilo tako strašno, nego, eto, čisto da vam opišem moj susret sa… Tu sam stao, i nisam znao dalje. Vrana ili gavran ?!

Mladunče Sive vrane

Iskreno, nikada me nisu interesovale te ptičurine. Kažu, ima ih u Zološkom vrtu. Ja ih nikada nisam primetio. A evo razlike među njima:

Obični gavran ili gavran (lat.Corvus corax) je krupna crna ptica iz porodice vrana (Corvidae). Rasprostranjen širom Severne hemisfere, na četiri kontinenta. Gavran je svaštojedna, prilagodljiva ptica čije perje, naročito na krilima, ima metalni odsjaj. Dugačak je i do 64 cm, a težak 1–1,5 kg. Raspon krila mu iznosi do 1,20 m. Ima upadljiv, klinasti oblik repa. Kljun mu je snažan i blago povijen ka dole. Živi u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i na severu Afrike. Pojavljuje se u raznim klimatskim oblastima, od Arktika, pa do Sahare. Sreće se do 6.350 m nadmorske visine. Izuzetno inteligentna životinja, koja je koegzistirala sa ljudima hiljadama godina i postala predmet brojnih mitova, narodnih predanja i književnih dela.

Foto: Gavran

Tako gavran u slovenskim verovanjima spada u ptice zloslutnice. Lešinar, crne boje, gavran se smatra predznakom i simbolom smrti i nesreće. U Srednjem veku muškoj deci je davano zaštitno lično ime Gavran, a u srpskim narodnim pesmama spominje se i čuveni Gavran harambaša hajdučki. Prema Ovidiju (I vek n.e.), gavranu su vrane savetovale da ne prenosi svom gospodaru Apolonu loše vesti, jer je vrana doživela sličnu sudbinu kada je špijunirala ćerke svog gospodara. „Moja kazna može poslužiti kao upozorenje… ne izazivaj opasnost svojim pričama“ rekla je vrana. Ali, gavran je ignorisao upozorenje i ponovio vraninu grešku. Apolon ga je kaznio i pretvorio njegovu sjajno belu boju perja u crnu.

U zatočeništvu, gavran može naučiti govoriti bolje od nekih papagaja. Takođe, oponaša druge zvukove, kao što su motor automobila ili oglašavanje drugih životinja (naročito ptica). U Evropi, reč „vrana“ se koristi kako za crnu, tako I sivu vranu. Kao i gavrani, i one spadaju u porodicu vrana (Corvidae). Nekada je smatrano da siva I crna vrana ne pripadaju istoj vrsti, odnosno da su njene podvrste. U Evroaziji je zastupljena sa 6 podvrsta, od kojih dve – crna I siva vrana, žive u Evropi. Naseljavaju severozapadni deo Evrope, prednju Aziju, severoistok i jug Afrike. Veoma su zastupljene u gradovima. Dugačke su 48-52 cm, sa rasponom krila od oko 98 cm, a teške u proseku 610 grama. Osim plodova, hrane se manjim životinjama i ljudskim otpacima. Obično se gnezde na visokom drveću ili na zgradama. Snesu 4-6 jaja, na kojima leži ženka, dok je mužjak hrani. Ptiće hrane oba roditelja. Osim u vreme gnežđenja, vrane žive u manjim jatima koja se, naročito u sumrak, okupljaju u velika jata ako imaju zajednička stabla na kojima spavaju. Žive do 13 godina i monogamne su, par u pravilu ostaje zajedno do kraja života..

E sada, od vrana treba razlikovati čavke, koje spadaju u porodicu i vrstu vrana. Duge su do 39 centimetara, crno-sive boje. Odomaćila se u gradovima i na obradivim površinama. A tu je i gačac, kojeg ljudi često mešaju sa Gavranom. Gnezdi se u kolonijama na gradskom drveću, a prepoznatljiv je po crnom perju, belim kljunom oko kojeg se nalazi bela koža.

Pojednostavljeno, vrane, čavke i gačci su ti, koji žive oko nas, po naseljenim mestima, dok gavrani nastanjuju više planinske predele.

Gačac