Prizora od kojih se bude čula i zastaje dah, u Srbiji ima na pretek.

od Živeti sa prirodom 19,188 views1

Od fascinantnih kanjona, prelepih klisura, impozantnih vodopada, preko beskrajnih planinskih vidika i bistrih jezera. Živopisne pejzaže lako je pronaći, ali je teško izdvojiti bilo koji od njih. Ipak, za vas smo pokušali da odaberemo neke od najlepših. Uživajte!

Đerdapska klisura

Na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogastva neprocenjive vrednosti i lepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove reke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, rečne kotline i preko 1000 pećina nesvakidašnje lepote koja zadivljuje i pleni.
Foto

Stara planina

Stara planina, venac koji se proteže u dve države, karakteristična je po svojim nepreglednim prostranstvima, čistom vazduhu i toplim mineralnim izvorima.

Foto

Uvac

Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene.

Foto

Tara

Tara je planina čuvena po velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, a njeni aduti su i netaknuta priroda, skijališta i arheološka nalazišta. Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru, i predstavlja područje netaknutih prirodnih bogatstava čime postaje idealna destinacija za odmor i rekreaciju.

Foto

Vodopad Tupavica

Fascinantan vodopad Tupavica smešten je u blizini sela Dojkinci na 1050 metara nadmorske visine, i predstavlja bajkovitu sliku prirode i skriveni dragulj u srcu Stare planine.

Tupavica Waterfall

Foto

Đavolja varoš

Đavolja varoš se na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije, a čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe.

Foto

Đavolja varoš i njene visoke zemljane kupe, koje su po predanju okamenjeni svatovi, bile su kandidat za jedno od sedam novih svetskih čuda prirode.

Golubačka tvrđava

Tvrđava Golubac ili “čuvar Dunava” kako je još nazivaju, nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Svojom lepotom, snažnim bedemima i burnom istorijom, ova dunavska lepotica ne ostavlja nikog ravnodušnim.

Foto

Usamljena kućica na Drini

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista.

Foto

Ovčarsko-Kablarska klisura

Na mestu gde su prirodna i kulturna bogatstva stvorila harmoniju, Zapadna Morava je odlučila da pokaže koliko je priroda čudesna. Ne plašeći se strmih masiva Ovčara i Kablara, hrabro se probila kroz impresivne litice i za sobom ostavila tri jedinstvena meandra.

Izvor

Komentara (1)

  1. Kucica na Drini toliko puta je bila ugrozena od nabujale reke ali ona i dalje prkosi i stoji cvrsto na steni.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>