Reka Tara – suza Evrope, najlepša i najuzbudljivija reka Evrope

od Živeti sa prirodom 6,406 views0

Na svom putu od Komova, dugom 145 kilometara, stvorila je kanjon dug skoro stotinu kilometara i dubok 1,3 kilometra. Kanjon Tare je po dubini drugi u svijetu (odmah iza Colorado Grand Canyon-a), ali je zato po lepoti zasigurno prvi! Zbog kristalno čiste vode i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge endemične, Tara je na listi zaštićenih područja UNESCO-a. Kanjon i reka Tara su ispunili čak tri uslova (od kojih je samo jedan bio dovoljan) da bi postali deo Svetske baštine prirodnih dobara UNESCO-a, a to su geološki fenomen, hidrološki fenomen i biološki fenomen.

Reka Tara je plovna za raft čamce u dužini od skoro stotinu kilometara. Kanjon Tare možemo podeliti u dva dela-gornji dio kanjona i donji dio kanjona. Postoje dve polazne tačke za raft čamce, kajake, kanue, hydrospeed-e i druga plovila. U gornjem delu kanjona polazna tačka je Splavište u neposrednoj blizini Đurđevica Tare i odatle počinju rafting ture tokom kojih se prolazi kroz čitav kanjon Tare. Ture kroz celi kanjon traju najmanje dva dana i u toku ture se jednu noć noći u Radovan luci kampu Nacionalnog Parka Durmitor. Prilikom polaska sa Đurđevica Tare svi učesnici raftinga plaćaju taksu, ulaz i osiguranje što ukupno iznosi oko 60 evra po osobi. Noćenje na Radovan luci iznosi 27 evra po osobi, tako da su cene tura kroz celi kanjon mnogo veće nego cene tura u donjem delu kanjona. U gornjem delu se nalazi najdublji deo kanjona u blizini kampa Radovan luka.

U donjem delu kanjona polazna tačka za rafting je Brštanovica i ona je ujedno i najčešća jer od nje počinje najatraktivnija rafting dionica i za turiste i za sportiste. Ova dionica je oko 25 kilometara dugačka, a završava se u našem rafting centru. Upravo na ovoj dionici je održano svetsko rafting prvenstvo 2009 – WORLD RAFTING CHAMPIONSHIP 2009. Na ovom delu reke Tare se nalaze praktično svi brzaci i bukovi te se ova tura često naziva i adrenalinska. Rafting u donjem delu kanjona možemo produžiti još dvadesetak kilometara od rafting centra do Foče. Smeštaj u toku tura u donjem delu kanjona i Nacionalnom Parku Sutjeska je svo vreme u bungalov kampu rafting centra Drina-Tara.

Takozvani stepen težine vode na rafting skali za Taru se kreće od trećeg do petog stepena, zavisno od godišnjeg doba, vodostaja… što znači da se na rafting niz vode Tare nikada ne ide bez profesionalnog skipera i kompletne opreme. Sezona raftinga na Tari traje tokom čitave godine. Stepen težine vode raste početkom godine, dostiže svoj maksimum obično u martu i aprilu mesecu kad je ujedno i najveći vodostaj, a zatim proporcionalno sa vodostajem opada do kraja leta. Najčešće postavljeno pitanje je KADA JE TARA NAJLEPŠA ZA RAFTING? Odgovor na ovo pitanje je UVEK! Najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna, ali sa opadanjem vodostaja u julu, avgustu i septembru nestaju neki, ali se pojavljuju novi bukovi i atraktivni brzaci koji se ne primećuju dok je voda visoka, tako da Tara nudi uvek nešto novo pa često kažemo da nikada dva puta ne možemo proći istom rekom.

Tokom jednodnevnog, dvodnevnog i višednevnog spuštanja gumenim čamcima, kojima upravljaju iskusni i licencirani skiperi, može se i odmarati, plivati, loviti ribu, ali i uživati u bogatim ukusima kuhinje ovog podneblja.

Pored raftinga na Tari i Drini, nudimo i fakultativne izlete u Nacionalni park “Sutjeska” sa mnogobrojnim prirodnim lepotama. Ističemo glečerska jezera, koja se zbog lepote zovu Gorske oči: Orlovačko jezero, Bijelo i Crno jezero, Gornje i Donje Bare; te planine Maglić (najviši vrh u Bosni i Hercegovini), Volujak i Zelengora. Tu je i prašuma Perućica, jedinstven prirodni rezervat u Evropi sa veličanstvenim vodopadom Skakavac koji je preko 80 metara visok.
Vode Drine, Tare, Sutjeske i njihovih pritoka, Hrčavke i Perućice bogate su ribom – potočnom i kalifornijskom pastrmkom, mladicom, lipljenom. Riba je, pored domaćih specijaliteta ovog kraja (jagnjetina na ražnju i pod sačem, pršut, pareni krompir i kajmak, domaće pite i druge đakonije), na meniju tokom raftinga Tarom.

Svi aranžmani su na bazi punog pansiona i sve vreme boravka, smeštaj je u prelepom ambijentu Rafting Centra Drina-Tara. Naš Rafting Centar sa restoranom i bungalov kampom se nalazi u mestu Bastasi, u kanjonu, na samoj obali rijeke 18 kilometara od Foče na putu ka Nikšiću i Podgorici. Bungalovi su veoma komforni, udobni i uredni, izgrađeni su u planinskom stilu, kao i celi kompleks.

Temperature vazduha u kanjonu Tare u letnjim mesecima dostižu i preko trideset stepeni celziusa u toku dana, dok su noći uvek prijatno sveže i neretko i u toku leta opadaju ispod 15 stepeni. Temperature vode se kreću od 7-8 do maksimalnih 11-12 stepeni u letnjim mesecima. U kanjonu ima veoma malo komaraca i slično. Reka Tara u poslednjih tridesetak kilometara svog toka čini granicu između Republike Srpske (BiH) i Crne Gore. Obavezno je sa sobom imati ličnu kartu ili pasoš.

Rafting Tara

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>