Samo za hrabre: Zavirite u najdublji kanjon istočne Srbije

od Živeti sa prirodom 12,100 views0

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega. Samo ga pogledajte! Kako bi iko uspeo da ne bude očaran pred ovakvim prizorom?

Nastao usecanjem istoimene reke u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon u istočnoj Srbiji. Dugačak je 4,5 km, a u svojoj najužoj tački širok je samo 3 m ali dubok 500 m. Nalazi se samo 18 km zapadno od Bora, i kao takav je idealna destinacija za sve one koji žele u potpunosti da dožive planinarenje i netaknutu prirodu.

Za vreme vladavine Turaka, Lazarev kanjon predstavljao je jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za njih bio je spas jer se Turci nikad nisu usuđivali ovde da ih slede.

Lazarev kanjon je ipak i jedan od najneprohodnijih kanjona. Strme, gotovo vertikalne, litice Malinika (1.087 m) na jugu i jugoistoku, Strnjaka (720 m) i Kornjeta (696 m) na severu, i Pogara (883 m) iMikulja (1.022 m) sa zapada čine prelazak ovog kanjona pravom avanturom.

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države. Dakle, šta tačno možete pronaći u divljini najdubljeg kanjona Istočne Srbije?

Lepota i moć netaknute prirode

Značaj Lazarevog kanjona ogleda se u njegovom relјefu, hidrografiji i živom svetu.  Kako preko 50% njegove ukupne površine čine šume a ostatak livade, pašnjaci i goleti, ovaj biser Istočne Srbije pravi je dragulj i izazov za sve ljubitelje netaknute prirode i divljine.

“Kula” nalazi se na mestu gde se spajaju kanjon Mikuljske reke i kanjon Demižloka.

Guste i zelene hrastove i bukove šume, i misteriozne planinske rečice nisu jedine stvari koje će ovde zadiviti planinare i ostale posetioce. Ovaj grandiozan kanjon nudi veliki broj spektakularnih vidikovaca sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah kao i kamene mostove nastale uklještanjem ogromnih kamenih blokova. Iznanađenja se kriju na svakom koraku, ali njih morate da otkrijete sami!

Skrivena čuda prirode – Zlotske pećine

Lazarev kanjon je takođe jedinstven po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog relјefa. Kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame su fascinantni geološki fenomeni koji zajedno čine neke od najineresantnijih pejzaža Lazarevnog kanjona. Od svih njih najneverovatnije su ipak pećine rasute po kanjonu.

Istočna podgorina Kučaja bogata je speleološkim lokalitetima. Naime, u blizini sela Zlot nalaze se 222 pećine. Vernjikica i Lazareva pećina su svakako najpoznatije i najzanimljivije. Zajedno sa Mandinom, Vodenom i pećinom Hajdučicom, one čine pećinski sistem nazvan Zlotske pećine. Tako da, kada budete posećivali Lazarev kanjon, obavezno istražite i Lazarevu pećinu, najdužu pećinu u Srbiji, i jamu Dubašnicu.

Fascinantna Flora and Fauna

Lazarev kanjon je jedan od najznačajnijih centara za biodiverzitet na Balkanu. Njegovu floru karakteriše veliki broj raznovrsnih endemičnih i subendemičnih bilјaka, kao i prisustvo 52 reliktne bilјne vrste, koje svoje poreklo vode iz različitih geoloških perioda. Takođe, područje ovog kanjona jedno je od retkih staništa krimskog bora u Srbiji, kao i reliktne vrste tise i Balkanskog endemita – srpske Ramonade.

Natalijina Ramonda

U Lazarevom kanjonu živi i veliki broj sisara, poput vuka, šakala, divlje mačke, divokoze, vidre, itd. Prisutan je i veliki broj raznih beskičmenjaka, vodozemaca i gmizavaca. Ono što je interesantno je da je zabeleženo čak 96 vrsta ptica od kojih su najpoznatije suri orao, sivi soko, strnadica, drozd imelaš, daurska lasta… Sve to je samo još jedan razlog da ljubitelji prirode posete ovaj raj netaknute i neukroćene prirode.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>