SAVRŠENSTVO: 7 vidikovaca Srbije od kojih će vam zastati dah

od Živeti sa prirodom 57,438 views0

Foto: srbijauslici.blogspot.com

Nepregledna prostranstva čija impozantnost budi čula, živopisni krajolici čije šarene boje igraju najlepši ples, bujna priroda koja inspiriše i veseli duh koji pokreće lavinu emocija. Zvuči nestvarno, zar ne?

I nama je, dok nismo posetili sedam vidikovaca i otkrili najfascinantnije poglede sa nekih od najlepših predela Srbije. Uživajte!

1. Molitva i njeni uklješteni meandri

Prizor koji podseća na umetničko delo veštog slikara, zapravo je stvaran i nalazi se u jednom od najlepših predela Srbije! Složićete se da nemamo baš tako često priliku da okruženi bujnom prirodom i opojnim mirisima, uživamo u pogledu na uklještene meandre. Čekaj, čekaj, na šta? Na meandre – veoma retke vijuge koje je priroda majstorski isklesala.

*Foto: www.zanimljivedestinacije.info

Upravo zbog fascinantnog pogleda na kanjon reke Uvac i ovu veoma retku prirodnu pojavu, Molitva opravdano nosi titulu jednog od najlepših vidikovaca u Srbiji. A ukoliko vam se posreći, uživaćete u još jednom neobičnom prizoru – letu Beloglavog supa. Pa, šta čekate? Okupite družinu, krenite put Zlatiborskog kraja i otkrijete zašto ovaj vidikovac naprosto oduzima dah!

2. Banjska stena i smaragdni Perućac

Oko toga da li Banjska stena ili Molitva zaslužuje titulu najlepšeg srpskog vidikovca, mnogi ne mogu da se slože. Mi ćemo se držati stare izreke, “O ukusima se ne raspravlja”, i reći da su oba i te kako vredna posete. Kao što se sa Molitve pruža fascinantan prizor na meandre Uvca, tako sa Banjske stene “puca” pogled na smaragdno jezero Perućac i okolne prirodne lepote.

*Foto: Nenad Marić

Ovaj vidikovac se, inače, nalazi na jednoj od najlepših planina Srbije – Tari i ujedno značajnom Nacionalnom parku prirode. Zbog toga će vam put do savršenog pogleda biti veoma zanimljiv, a naša topla preporuka je da ukoliko dolazite u letnjem periodu, nikako ne propustite da se osvežite u bistroj vodi okolnih jezera – Perućca i Zaovina.

3. Sa Ovčara i Kablara

Još jedan fascinantan vidikovac nalazi se na samo par kilometara od Čačka, i poznat je kao Srpska Sveta Gora. Ne morate da pogađate dva puta! Reč je o Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, izuzetnom prirodnom dobru i mestu na kome je smešteno čak 16 srpskih manastira. Uz sve to, sa planina Ovčar i Kablar pružaju se prizori u koje jednostavno nećete moći da prestanete da gledate!

*Foto: srbijauslici.blogspot.com

Ovo je samo jedan od njih. Ukoliko želite da vidite ostale i uživo se uverite u lepotu koju je rečima teško dočarati, put pod noge i pravac u srce Šumadije. Ovde će vas pored pomenutih prirodnih lepota dočekati i ljubazni i nasmejani domaćini, prava srpska tradicionalna kuhinja i autentičan “Šumadijski rokenrol”!

4. Pogled vredan milion dolara

Da biste stigli do jedinstevnog vidikovca koji otkriva pogled na čuvenu Gvozdenu kapiju Dunava, moraćete da uložite malo napora. Ipak, sve to se i te kako isplati kada stignete do vrha. Tamo vas čeka pogled “vredan milion dolara”. Kada tome dodate i miris Dunava koji neumitni vetrovi šire, preplaviće vas osećaj mira i prijatne tišine koja osvežava um i obavija srce toplinom.

*Foto: www.stazeibogaze.info

Da uspon do ovog vidikovca zaista vredi, uvereće vas i okolina u čijem zagrljaju se nalalzi najlepša i najupečatljivija klisura Srbije. Ovde ćete imati priliku da se upoznate sa neobičnim biljnim i životinjskim vrstama ali i bogatim kulturnim nasleđem. Taj jedinstveni spoj učinio je Đerdapsku klisuru najvećim prirodnjačkim i arheološkim muzejom u čitavoj Evropi. Uživajte u njemu!

5. Adrenalinska avantura

Avanturisti, spremite se! Osvajanje Lazarevog kanjona prava je prilika da pokrenete adrenalin i pokušate da ukrotite divlju prirodu najdubljeg i najdužeg kanjona istočne Srbije. Ujedno, ovo je i idealna šansa da se sretnete “oči u oči” sa jednim od najlepših vidikovaca naše države, okruženim strmovitim i stenovitim liticima.

*Foto: www.putovanja.info

Ono što moramo da napomenemo, jeste da je kanjon prilično nepristupačan i da vam je za kompletnu avanturu potrebna adekvatna oprema, a u slučaju da nemate iskustva u planinarenju, i dobar vodič. Složićete se, ipak, da su za dobre stvari neophodni rad, trud i volja. A uživanje u netaknutoj prirodi, jedinstvenoj lepoti i bogatoj flori i fauni nema cenu, zar ne?

6. Misteriozna planinska lepotica

E sada, ako se plašite vanzemaljaca, užarenih lopti i neidentifikovanih letećih objekata, zaboravite na ovaj vidikovac. Naravno, samo se malo šalimo! Istina je da se neobične i pomalo strašne priče vezuju za Rtanj, ali zapravo nijedna od njih nije proverena. Ono što je utvrđeno, jeste da se sa ove planine pružaju fenomenalni vidici sa kojih pogled seže čak do ušća Save u Dunav.

*Foto: Srdjan Gavrilovic, planinablog.wordpress.com

Sada se ne šalimo! Kada je sunčan i vedar dan sa ove misteriozne lepotice piramidalnog oblika, možete uživati u prizorima čiji se kraj ne vidi. Dobra vest je i to što ćete na putu do najvišeg vrha Šiljak, naići na cvetne livade bogate lekovitim biljem, prostrane zelene proplanke i mnoštvo podzemnih izvora, pećina i jama. Zbog svega toga, na Rtnju jednostavno nikada nije dosadno!

7. Babin zub i Stara planina

Beskonačni krajolici netaknute prirode, prostrani planinski pašnjaci i guste šume bogate plodovima i lekovitim biljem, slikovita sela i zanimljiv folklor – to je slika Stare planine, jednog od najlepših i najautentičnijih prirodnih rezervata, u kojem se nalazi i najviši planinski vrh Srbije, Midžor. Pogled sa ovog vidikovca, nećemo ni pokašavati da vam dočaramo.

*Foto: rootsandsound.com

Samo ćemo vam reći da ukoliko još uvek niste posetili Staru planinu, to morate učiniti što pre. Tada biste mogli razumeti zašto je baš po njoj Balkan dobio ime ali i razlog zbog kojeg se ona našla na našoj listi. Do tada, uživajte u ovim divnim fotografijama, planirajte obilazak najlepših vidikovaca Srbije i ne zaboravite da vaše utiske i fotografije podelite sa nama!

(Izvor: serbia.com, http://www.kutaknet.com)

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>