ŠUMADIJSKA MISTERIJA!

od Živeti sa prirodom 8,191 views0

Na putu Belušić-Oparić kod Rekovca nalazi se drvo koje meštanima 200 godina uliva strah u kosti. Ljudi se ne usuđuju ni da ga pipnu, a kamoli da odlome neku granu.

Foto:panoramio.com

Divlja jabuka koja raste pored puta Belušić – Oparić kod Rekovca puna dva veka uliva narodu strah u kosti! Ovo drvo, naizgled slično milionima drugih, zasađeno je za vreme Prvog srpskog ustanka. Kada se i kako jabuka „prozlila” niko pouzdano ne zna, ali meštani listom tvrde da „tu nisu čista posla” i da je drvo – prokleto!

Verovanje u magijske moći ovog drveta, visokog oko tri metra, toliko je rasprostranjeno među lokalnim stanovništvom da se niko ne usuđuje čak ni da ga pipne. Legenda kaže da oni koji nisu verovali u natrpirodne moći ovog drveta danas su ili invalidi ili mrtvi. Drvo ima i nadimak – „gumeno”.

Baka Krstina, stanovnica jednog od levačkih sela, kaže da je od onih koji su se na svojoj koži uverili da je drvo kobno po ljude. Uz pitanje „šta vam, deco, uopšte treba da pišete o tome” Kristina, brišući ruke o kecelju, počinje svoju priču.

– Pa eto, moja tetka je još kao devojka otkinula cvetić sa tog drveta da pokaže drugaricama kako je hrabra. Umrla je pred svadbu, mesec dana pošto je ubrala cvet. Očiju mi mojih, tako se desilo – kune se baka Kristina.

Ona kaže da njena tetka nije jedina osoba kojoj je „ukleto” drvo naškodilo.

– Jedan čovek iz Belušića vraćajući se sa njive posle oranja, odlomio je granu sa te jabuke i njom skinuo blato sa traktorskih točkova. Nije dočekao ni da stigne kući, traktor se prevrnuo i ubio ga.

Levčani pričaju da niko ne sme ni da pomisli loše drvetu, a ko se i usudi „može da se spase jedino ako se prekrsti pred njim, poljubi mu stablo i zamoli za oprost”.

Plaše ga se i šoferi!

– Kada je pre desetak godina asfaltiran put Belušić – Oparić niko od radnika kragujevačke firme koja je izvodila radove nije hteo da poseče „gumeno” drvo. Po projektu je bilo predviđeno da se na tom mestu ispravi „lakat” krivina, ali sve je bilo džabe, i direktor firme morao je da „legne na rudu” i zaobiđe i projekat i drvo – kaže Zoran Simić, vozač autobusa u penziji. On tvrdi da i dan danas većina vozača autobusa i kamiona stane pre krivine, pa kada se saobraćaj raščisti, pređe na suprotnu stranu da ne bi dotakli krošnju!?

Agronom: To je divlja jabuka

Mladen Matić, agronom iz Kalenićkog Prnjavora, tvrdi da je ovo drvo divlja jabuka:
– Zbog velike količine alkohola, šećera i masti lišće joj je zeleno tokom cele godine.
On je jedan od retkih meštana ovog kraja koji kaže i da drvo nije jedinstveno, jer je na brdu Čučarak kod Kalenićkog Prnjavora zapazio još tridesetak manjih žbunova sa istim listom i habitusom krune. On pretpostavlja da su seme najverovatnije prenele ptice.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>