Šumske jagode su odličan prirodni lek

od Živeti sa prirodom 9,716 views0

Ove male šumske slastice spadaju među najomiljenije “bobice”. Ali, one nisu samo ukusne, već i vrlo lekovite. Divlje jagodice možemo naći na livadama i pašnjacima, po brdskim i planinskim delovima, u šumama, šikarama, pa i požarištima. Naravno, nije lako nabrati veću količinu. Možda su ih, zato, i Rimljani cenili. Ova biljčica je odličan prirodni lek za mnoge tegobe. Može se upotrebiti cela biljka, listovi i plodovi, a ima je od juna do oktobra.

Foto: Olivera M

Male žute tačke, kojima je ukrašen plod daju šumskim jagodama terapeutska svojstva. Sok od šumskih jagoda preporučuje se osobama koje imaju obolenja jetre, hepatitis, cirozu. Najbolje ga je piti na prazan stomak i to 3 čaše dnevno. On podstiče aktivnost jetre i obnavljanje ćelija i tkiva jetre. 

Foto: Olivera M

Dijabetes, giht, visok nivo holesterola i arterioskleroza mogu biti sprečeni i ublaženi nakon 12 dana lečenja šumskim jagodama. Ukoliko se uz to veže neka vegetarijanska dijeta, rezultati će biti neverovatni. Na gotovo isti način (12-dnevnom terapijom) možete ublažiti i reumatizam. U tom periodu se preporučuje više sunčanja. Jede se 150-200 gr šumskih jagoda pre jela. Ukoliko dođe do zatvora, jagode možete mešati sa medom i jesti, a pola sata posle toga preporučuje se da popijete čašu obične vode. Dozu jedete 3 puta na dan, pre svakog obroka, a terapija traje 7 do 10 dana. Preporučuje se da tokom tog perioda smanjite konzumaciju mesa i proizvoda sa sintetičkim aditivima.

Foto: Olivera M

Čaj od lišća šumskih jagoda je bogat vitaminom C i predstavlja dobru zamenu za ruski čaj. Ovaj napitak čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem. Čaj se dobija tako što se suho lišće kuha u vodi 20 minuta. Pijete ga 2 do 3 puta na dan. Zbog svega navedenog ove voćkice su odlične kod uklanjanja simptoma prolećnog umora i pročišćavaju organizam.

https://www.facebook.com/zivetisaprirodom/videos/1337598272986169/

Mirisni i ukusni slasni plodovi prirode mogu da rastu i u vašoj bašti. Evo šta trebate znati ako želite da uzgajate šumske jagode.

Izdanke sa pažljivo iščupanim korenom možete da donesete do svoje bašte i tu ih zasadite. Gajite ih kao domaće jagode, međutim, one jednim delom tako gube aromu, pa i neka lekovita svojstva. Preporučuje se da izdanke zasadite krajem leta ili početkom jeseni, da ih pokvasi dobra jesenja kiša. Mada možete ih, kao i obične jagode, saditi početkom proleća. Lako ih je uzgajati i imajte na umu kada ih sadite da će se proširiti, pa im treba malo više mesta. To je hladnija biljka, koja raste tokom proleća i jeseni, pa plodovi stižu u kasno proleće ili leto.

Foto: Olivera M

Šumske jagode vole sunce ili “polu-hlad”, bogato kvalitetno i vlažno zemljište (iako je blago tolerentna i na suvlju zemlju). Ako vam zemljište u bašti sadrži previše gline ili ima lošu drenažu pre sađenja jagoda nađubrite ga prirodnim đubrivom ili kupite malo kvalitetnije zemlje. Kada ih dobro posadite ili presadite ne treba im mnogo nege. Zalivajte ih kada naiđu topli dani redovno, ali, naravno, ne preterujte ni sa vodom. U jesen i zimi ih samo pokrijte slojem slame ili uklonite listove da biste korenje jagodica zaštitili.

Više informacija na: lifepressmagazin.com

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>