Svratite na čašicu putinovače u Putinovo, novi biser na jugoistoku Srbije

od Živeti sa prirodom 2,743 views0

Nadam se samo da Putinovčani neće ispirisati ostatak stanovništva, pa da, kao u “ona vremena”, dobijemo Putingrad, Vladimirov Drvar ili Moskovac.

Srpski gradovi i sela su oduvek imali tradiciju odavanja počasti kultnim ličnostima. Od Boba Marlija u Banatskom Sokolcu, do nenadjebivog Rokija u Žitištu, uvek bi se pronašla vanvremenska veza sa nekom značajnom figurom. Čuven je i slučaj kada su meštani Lazareva hteli da promene ime u Mladićevo zato što je njihovo selo obavljalo funkciju jataka Ratka Mladića, ali moderna filozofija i marketinški moguli nas uče da pomeramo granice, što su stanovnici Hadžinca i uradili. Oni su rešili da se njihovo selo od sada zove Putinovo, po, pogađajte, jednom od omiljenih političara na ovim prostorima.

Kako navodi Sputnjik, stari naziv sela potiče iz vremena vladavine Turaka i meštani ga nikada nisu gotivili. Mogu da zamislim taj gnev, odvratan ukus koji bi stanovnik nekadašnjeg Hadžinca osetio u ustima svakog jutra kad se probudi. “Jebem mu sve, gde baš ja da se rodim u ovoj turskoj pripizdini, još mi vrte ovog Sulejmana. Posle sto godina, mi se još uvek bakćemo oko njih. Pa sad su ga prekrdašili!” Stoga je usledilo glasanje na kome je izabrano novo ime, a zatim su nedelju dana radili na novoj tabli.

Da, posvetili su nedelju dana rezbareći hrastovinu kako bi svaki nomad koji se nađe u jugoistočnoj Srbiji znao da će – ukoliko odgovori na trik pitanje čiji je Krim? – dobiti pravi domaćinski tretman u Putinovu. Šta ako je taj hrast nekada bio deo stola koji je slučajno došao u Hadžinac nakon renoviranja Putinovog kabineta?

Ali ne samo što su rasksristili sa orijentalnim nazivom sela, meštani su odlučili da batale šljivovicu i kajsijevaču – stvarno, to sad svako selo ima, a i vikendaši sve češće prave “organske” rakije – i da se bace na proizvodnju ekološki čiste putinovače. Još uvek nije poznato šta će joj dati taj putinovski šmek, kao ni šta će ispijanje ove rakije stimulisati kod konzumenta. Da li neustrašivost pri vožnji motora, borbu prsa u prsa ili sovjetske replike zapadnim zvaničnicima? Probaćemo, pa ćemo videti, samo da niko od članova Vlade ne uzima to na svoju ruku.

Verovatno se pojedini ljudi, kada prestanu sa nazdravljanjem i obrišu suze radosnice, zapitaju kakve veze ima Putin sa jugoistočnom Srbijom? Sigurno nikada u životu nije bio tamo. Možda je kao klinac na času geografije, učeći geološka bogatstva SFRJ kiksnuo baš kod Medveđe. Ili mu se Hadžinac javio u snu, pa je odmah pozvao Duška Kovačevića i javio mu da spremi novo, dopunjeno izdanje Kremanskog proročanstva i da ga suptilno provuče.

Možda Putinova popularnost može da se posmatra kao globalni trend, baš kao što predsednica Centra za spoljnu politku Aleksandra Joksimović vidi jačanje ruske meke moći. Ona u izjavi za Tanjug navodi da svaka velika sila ima instrumente meke moći kojima utiče na zbivanjima u različitim državama i globalno.

Pa znao sam da stranica Squatting Slavs in Tracksuits nije puka zajebancija. Gopnik špijuni nam sada menjaju imena selima, a šta je sledeće? Prugaste trenerke kao narodne nošnje? Putin koji masovno gradi vikendice i letnjikovce po zabitima Srbije kako bi krotio medvede i testirao nova vozila sa gusenicama?

Putin je prvi predsednik posle Tita koji je toliko obožavan i po kome je neko mesto dobilo ime. Pa ne, zamislite Tadićevac ili Nikolić Han, nekako ne ide. Samo je šteta što nije naš predsednik, ali nema veze, makar je bratski, a to mu dođe isto.

Tito je s razlogom kumovao dobrom broju gradova, ali šta bi ovo trebalo da znači? Šta ako sazna Zapad? Da nećemo, zbog balansa i neutralne pozicije, morati da nazovemo neko mesto po Donaldu Trampu?

Nadam se samo da Putinovčani neće inspirisati ostatak stanovništva, pa da, kao u dobra stara vremena, dobijemo Putingrad, Vladimirov Drvar ili Moskovac. Morali bismo da štampamo nove atlase za klince, a to je dodatni trošak koji Srbija u ovom trenutku ne može da priušti.

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>