Do zdravlja pomoću bosih nogu

od Živeti sa prirodom 8,266 views0

Kada ste zadnji puta hodali bosonogi? Ako vam je teško prisetiti se kada ste to zadnji put učinili, predlažemo da to čim prije isprobate jer osećaj je zaista – nenadmašiv, posebno ako izaberete meku travu. Hodanjem bosih nogu Zemljini elektroni neutralizuju slobodne radikale u našem telu odgovorne za mnoge bolesti te stvaraju izrazitu promenu nabolje u fiziologiji ljudskog organizma, usklađuju i stabilizuju osnovne biološke ritmove tela.

Foto

Koristi su mnogobrojne: ublažavaju se hronične upale, smanjuju i uklanjaju osećaj boli, stres, popravlja držanje, ravnoteža i koordinacija te postiže okrepljujući san. Sveža zelena trava smiruje oči, ali uz to očni živčani sustav nalazi se na delu stopala te tako poboljšavate vid. Hodanje bosih nogu smatra se izuzetno korisnom navikom zahvaljujući “masaži” stopala pri koračanju bez obuće. Podstiče moždanu aktivnost tj. rast dodatnih veza između neurona, a pomaže i u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Hodanje bosim nogama još u staroj Grčkoj bogatoj fizičkom kulturom predstavljalo je svojevrstan kult, a koristio se kao sredstvo za jačanje opšteg zdravlja. Postoje razna istraživanja koja dokazuju da osobe koje često hodaju bose imaju bolji imunitet od onih koje su stalno obuvene. Kroz istoriju civilizacije i kulture širom sveta poštovale su povezanost sa Zemljom te opisivale njenu energiju različitim izrazima npr. Zemljina energija Chi u tradicionalnoj kineskoj medicini ili prana u ajurvedi. Istraživanja otkrivaju da nas bosonogo hodanje stavlja u direktan kontakt sa Zemljinim magnetnim poljem.

Foto

Stopala su građena tako da najbolje funkcionišu bez obuće, dok se sa zaštitom koju pruža obuća mišići stopala ne koriste na odgovarajući način. Proučavanjem afričkih i azijskih populacija koje ne nose cipele došlo se do zaključka da osobe koje ne nose cipele imaju zdravija stopala, manje deformacije kao i veću pokretljivost od osoba koje nose cipele. Modernizacijom i razvojem društva nemoguće je hodati bos iz estetskih, kao i brojnih praktičnih razloga. Iako su preostale sužene mogućnosti i prilike za bosonogo hodanje, trebali bi ih maksimalno iskoristiti kako bi osetili okrepljujuću, prirodnu i blagu energiju Zemlje kao naši preci.

Postoji i pokret koji promoviše dobrobiti bosonogog hodanja, engleski naziv je “The Earthing”, a bukvalan prevod je – uzemljenje. Sve veći broj pedijatara savetuju što češće hodanje bez obuće. Da bi se pospešio razvoj mišića stopala i potkolenice koji oblikuju svodove stopala dete prvo treba da puže, a kada se podiže na noge da hoda bosonogo. Leto je idealno za bosonogo hodanje i treba ga maksimalno iskoristiti, a tokom ostalih meseci dete u kući treba da nosi čarapice sa gumenim ojačanjima na tabanima koja sprečavaju klizanje po parketu. Prve cipele detetu obujte tek kada prohoda, ali i tada nastojte da ga podstičete da što češće hoda bosih nogu.

Odlučite li hodati bosi najbolje je početi hodati bos po mekim podlogama npr. pesak, postupno povećavajući vreme bez obuće. Kada mišići i zglobovi stopala postanu čvršći, a koža na tabanima zadeblja moći ćete hodati bosi sve više i i po sve raznolikijim podlogama.

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>