ZID SUZA: PLANINA WAIALEALE, HAVAJI

od Živeti sa prirodom 4,498 views0

Waiʻaleʻale je planina / vulkan na Havajima koji se uzdiže na visinu od 1,569 metara. Često se piše kao Waialeale, a na havajskom jeziku ova riječ označava ‘vodu koja talasa’.

Sa više od 11.500 mm kiše, koliko ovdje godišnje padne, i sa rekordnih 17.300 mm zabilježenih 1982. godine, vrh ovog vulkana je jedno od najkišovitijih mjesta na Zemlji. Upravo zbog obilnih kiša, jedan dio planine je dobio ime ‘Zid Suza’, obronak na kojem se nalazi veliki broj vodopada zbog kojih Waiʻaleʻale izgleda kao da plače.

Zid-Suza1

Jedini način da turisti uživaju u ovom fantastičnom pogledu jeste da krenu na vožnju helikopterom. A čak i tada, male su šanse da će uopšte i vidjeti vodopade, s obzirom da je planina gotovo uvijek omotana gustim slojem oblaka.

Na samom vrhu planine, uprkos obilnim kišama, nalazi se uglavnom pustoš. Razlog je taj što jako malo biljaka i drveća može podnijeti toliku količinu kiše. Još jedan razlog su oblaci i magla zbog kojih sunčeva svjetlost gotovo nikad ne dopire do vrha. Ipak, to nije loša vijest za sve žive organizme. Gljive i lišajevi uživaju i jako dobro napreduju u ovako surovim uslovima.

Zid-Suza2

Zid-Suza3

Zid-Suza4

Zid-Suza5

Izvor

Odgovori

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>